Avagy saját készítésű sajtszósz, megfizethető áron, miközben a sajtot már aranyárban mérik.
Emellett gluténmentes, laktózmentes, vega, vegán, gyors, egyszerű, finom, s pusztán minimális számú alapanyagból elkészül.
Fogyaszthatjuk mártogatósként zöldségek vagy chipsek mellé, tésztára feltétként, de akár pirítós kenyérre kenve is.
Hozzávalók:
- 2 közepes krumpli
- 2 közepes sárgarépa
- 1 ek sörélesztőpehely
- 1 tk füstölt pirospaprika
- Só ízlés szerint
- 1 csipet bors
- 1 ek citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek olíva olaj
- 1-2 ek a zöldség főző vízből
Elkészítés:
A zöldségeket sós vízben puhára főzzük, majd kiszedjük a vízből de a vizet nem borítjuk ki. A végén szükség lehet rá.
Amikor a zöldségek kihűltek, egy turmixba helyezzük őket s az összes hozzávalóval pépesítjük. Szükség esetén ha túl sűrűnek véljük, akkor tehetünk még bele a zöldségek főző levéből.
Azért érdemes megvárni míg teljesen kihűltek a zöldségek, mert az a szósz ami langyosan még krémesen folyós, az mire kihűl össze tud sűrűsödni. Ezért ha teljesen kihűltek a zöldségek akkor is javaslom, hagyjuk egy picit hígabbra a szószt, s ha marad belőle, úgy a maradék nem fog össze sűrűsödni.
A sörélesztőpehely adja a tipikus sajtos ízét a szósznak. A vegánok, glutén és laktózmentesen étkezők jó barátja ez a pehely.