Sajtmentes sajtszósz
2023. január 08. írta: Ízvilágom

Sajtmentes sajtszósz

img_20230107_150039.jpgAvagy saját készítésű sajtszósz, megfizethető áron, miközben a sajtot már aranyárban mérik.

Emellett gluténmentes, laktózmentes, vega, vegán, gyors, egyszerű, finom, s pusztán minimális számú alapanyagból elkészül. 

Fogyaszthatjuk mártogatósként zöldségek vagy chipsek mellé, tésztára feltétként, de akár pirítós kenyérre kenve is. 

Hozzávalók:

  • 2 közepes krumpli
  • 2 közepes sárgarépa 
  • 1 ek sörélesztőpehely
  • 1 tk füstölt pirospaprika 
  • Só ízlés szerint 
  • 1 csipet bors
  • 1 ek citromlé 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olíva olaj
  • 1-2 ek a zöldség főző vízből

Elkészítés:

A zöldségeket sós vízben puhára főzzük, majd kiszedjük a vízből de a vizet nem borítjuk ki. A végén szükség lehet rá. 

Amikor a zöldségek kihűltek, egy turmixba helyezzük őket s az összes hozzávalóval pépesítjük. Szükség esetén ha túl sűrűnek véljük, akkor tehetünk még bele a zöldségek főző levéből.

Azért érdemes megvárni míg teljesen kihűltek a zöldségek, mert az a szósz ami langyosan még krémesen folyós, az mire kihűl össze tud sűrűsödni. Ezért ha teljesen kihűltek a zöldségek akkor is javaslom, hagyjuk egy picit hígabbra a szószt, s ha marad belőle, úgy a maradék nem fog össze sűrűsödni.

A sörélesztőpehely adja a tipikus sajtos ízét a szósznak. A vegánok, glutén és laktózmentesen étkezők jó barátja ez a pehely. 

img_20230107_150116_1.jpgimg_20230107_150039.jpgimg_20230107_150116.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr1118021572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása