Mostanában ritkábban készítek bármit is, de a mai napon mégiscsak elkészültek ezek a kekszecskék..
Egy alap tésztából négy féle ízesítéssel.
Vaníliás, mákos-citromos, kókuszos és fahéj-mézeskalács ízű
Hozzávalók :
Tésztához:
- 200 g zabliszt
- 400 g Schar Mix B gluténmentes liszt
- 3 tk útifűmaghéj
- 2 egész tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg porcukor
- 200 g margarin (laktózmentes)
- Csipet só
- 1 dl szódavíz (savas víz)
Ízesítők
- Vaníliás tésztához 1 ek vanília aroma + kevés liszt az állag javításhoz
- Kókuszos tésztához 2 ek kókuszreszelék
- Mákos tésztához 2 ek darált mák + 1 citrom reszelt héja + 1 tk citromlé + kevés liszt az állag javításhoz
- Fahéjas-mézeskalácsos tésztához 1 tk fahéj + 1 tk mézeskalács fűszer + 1 ek tej az állag javításhoz
Elkészítés :
Borzasztó egyszerű, az alap tészta hozzávalóit összekeverjük. Majd négy részre osztjuk. S a négy tésztához hozzá keverjük a szükséges ízeket.
Ezután egy pár percig hagyjuk pihenni a tésztákat, épp csak egy mosogatás erejéig :) majd bármilyen formájú kekszeket készítünk a tésztákból. Én a kekszek vastagságát kb fél centisre hagytam.
A forma alakítható süti pecséttel, formázóvalde akár pohárral is.
Előmelegített sütőben kb. 170-180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk mert könnyen megbarnul.
Ez a tészta nem a tipikus kemény pl. háztartási keksz jellegű lesz. Picit puhabb marad. Kivéve persze ha a tészta túl vékonyra van hagyva.