Mindenki tapasztalja, s érzi, hogy manapság egyre hihetetlenebb árak néznek szembe velünk a boltok polcain. Ezen túl személy szerint sosem szerettem igazán a bolti szalámikat, mert valahogy 2-3 nap után nyálkás, ragadós lett mindegyik felülete. S bár el tudom olvasni mi van az összetevők közt, mégsem volt sosem bizodalmam a bolti felvágottakban.
Ezért gondoltam sokkal egészségesebben, tudva mik az összetevők, tartósítószer mentes, ha idehaza készül el a csirkemell sonka.
Mostanság míg a "Zuram" disznóhúsból készít finomabbnál finomabb szalámikat, kolbászokat, s egyéb húskészítményeket, addig én baromfiból készítek a reggelire, vacsorára, uzsonnára való szendvicsbe valót. Most épp csirkemell sonkát.
Hozzávalók:
- 300 g csirkemell filé
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 - 1 tk Só és feketebors
- 1 tojás fehérje
- 1 tk keményítő
- 2 marék fagyasztott zöldborsó (kihagyható, helyettesíthető)
Ha a borsót valaki nem kultiválja, rakható bele még pritamin paprika, kápia paprika, kukorica, esetleg kicsit több fokhagyma, zöldfűszer, sajt, bármi ízlés szerint.
Elkészítés :
A 300 g csirkemellet felkockázzuk, aprító gépbe rakjuk, adunk hozzá fűszereket, fokhagymát, tojásfehérjét és keményítőt majd jól összeaprítjuk. Miután pépes állaga lett, hozzá adjuk a fagyasztott zöldborsót és összekeverjük a masszát, hogy lehetőleg mindenhová jusson a borsóból. Ezután jó szorosan belecsavarjuk sütő-alufóliába, mint egy szaloncukrot. Én a Hewa márkájú Sütőpapír&Alufólia csomagolót használtam, ezt a típust nagyon szeretem.
Becsomagolas után egy kisebb sütőformába rakjuk a csomagot, amit félig töltünk vízzel, s így rakjuk be a sütőbe. 140 fokon 70-80 percre.
Ezután megvárjuk míg teljesen kihül, s azután máris fogyasztható a saját készítésű, zsírszegény, tartósítószer mentes és tényleg 100 % csirkemellből készült szendvics feltétünk.