Ahogy egy korábbi bejegyzésemben már írtam, sosem szerettem igazán a bolti húskészítményeket. A parizert főképp mert igen hamar megéreztem a szagát, s az állaga sem volt túl bizalomgerjesztő egy-két nap után, no és amikor fiatal felnőttként az is világossá vált, hogy miből vagy mikből készülnek, onnantól pláne nem ettem meg a bolti termékeket.
Így egyelőre szintén csirkemellből, de elkészítettem a saját parizeremet.
Gluténmentes, laktózmentes, tartósítószer mentes, színtiszta húsból készült
Hozzávalók:
- 300 g csirkemell (a húst háztól vettem nem bolti ez sem)
- 1 tk só
- 1 tk vegeta
- 3 ek céklalé
- 1 kk fehérbors
- 1 csipet őrölt babérlevél
- 1 ek folyékony füst
- 20 g natúr zselatin
- A hús főzőlevéből (egy-két kanál, épp csak annyi, hogy semleges masszát kapjunk)
Elkészítés:
A csirkemellet vegetával ízesített vízben feltesszük főni. Miután megfőtt, feldaraboljuk, egy aprító gépbe tesszük, hozzáadjuk a sót, fehérborsot, folyékony füstöt, a zseltatint amit a hús főző vizéből kimert 1 merőkanál vízben feloldunk, s ezt az egészet pépesítjük. Ha túl sűrű a massza, kevés főzővizet adhatunk még hozzá. S egy nagyobb műanyag pohárba - én most egy műanyag fesztiválokon kapható 0.5 literes pohárba raktam, picit kiolajozva a pohár belsejét - majd hűtőben hagyjuk dermedésig.
Én egy éjszakát hagytam állni s másnap szeleteltem.
A színe a céklalé színének függvénye. Nálam most intenzív színt adott a húsnak.