Ez a recept pillanatok alatt elkészíthető, tartalmas finom lélekmelengető finomság.
Csupán pár hozzávaló és fél óra kell, s már található is.
Hozzávalók: 2-4 főre
- 100 g szárzeller
- 100 g lencse
- 100 g sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 100 g húsos szalonna (én most egy darab sonkát raktam bele)
- Csipet bors
- Csipet só
- 1 kk. kakukkfű (ha van friss az a legjobb)
- 100 g vegyes tört tészta (én használtam cérnametéltet, kis kagyló tésztát, kis fodros kockatésztát, betűtésztát - kinek milyen maradék tészta van otthon, nyilván megfelelő méretűre törve). De persze egy típusú tészta is megteszi, de ebben az a lényeg, hogy vegyesen használjuk őket.
Az olaszok úgy nevezik Pasta rotta con lenticchie. Villámgyors, finom, forró, egészséges.
Elkészítés :
A szalonnát / sonkát megpiritjuk, majd arra tesszük rá az apróra darabolt hagymát, zellerszárat, sárgarépát. Együtt pirítjuk pár percig folyamatos kevergetés mellett. Majd fűszerezzük s beletesszük a lencsét, felöntjük vízzel. Mivel a lencse megdagad, 1.5x annyi vízzel mint amennyi ellepi.
20-30 percig főzzük, s ha előtte a levét újra felöntjük vízzel, ekkor újra fűszerezzük, s belerakjuk főni a tört tésztát. Fontos, hogy a leves ne legyen se túl sűrű se túl híg. Tartalmas forró levest kapjunk.