Gyerekként sokszor volt franciasaláta az asztalon, hisz végtelen egyszerű, gyors, költséghatékony, s majdnem mindenki szereti. Azonban valamiért mostanában csak ritkán keszítem, s úgy általában ritkán eszem. De eldöntöttem, hogy ez mostantól változni fog. S újra terítékre kerül ez a saláta. Akár ünnepeken, akár a hétköznapokon.
Hozzávalók:
- 450 g fagyasztott zöldség keverék - franciasaláta alap (persze elkészíthető friss alapanyagokból is)
- 1 nagyobb savanykás alma
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb savanyú uborka
- 5 ek mustár
- 5 ek majonéz
- 5 ek tejföl (nálam laktózmentes)
- Fél citrom leve
- Só ízlés szerint
- 5 tk porcukor
Elkészítés:
A zöldség mixet sós vízben feltesszük főni, az almát meghámozzuk, kockákra vágjuk, a csemege uborkát szintén kockázzuk. A tojásokat szintén feltesszük főni. Kemény tojást készítünk, így kb 10 perc kell neki.
Amíg a tojás és a zöldségek főnek a majonézt, mustárt, tejfölt, porcukrot, kevés sót összekeverjük. S miután a zöldség kihűlt belekeverjük a szószba. A főtt tojásokat is kihűtjük, félbe vágjuk őket, s a saláta tetejére rakjuk őket. Hűtve, hidegen tálaljuk.
Húsok mellé, önmagában, ebédre, uzsonnára, vacsorára, vendégváróként is megállja a helyét.