Óvári sertés szelet
2024. július 28. írta: Ízvilágom

Óvári sertés szelet

img_20240723_204908.jpgNapok óta az járt a fejemben, hogy a hűtő /fagyasztó/kamra ürítésben jegyében, a még megmaradt sertés tartjából mit készítsek. Tartjából milliónyi étel készülhet, de én most valami gombás ételre vágytam. Ami ebben a melegben, ha egy mód van rá, viszonylag gyorsan elkészül, s kevés hozzávalóból áll. S lehetőleg ne kelljen miatta boltba menni. 

S bár az óvári szeletet csirkemellből vagy karajból szokták készíteni, mondhatom, hogy tarjából is igen finom.

Köretnek én most nem egy megszokottat választottam, viszont a kert adta zöldségek felhasználásával készült.

Hozzávalók: 2 - 3 fő

  • 25 dkg sertés tarja
  • 15 dkg gomba
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2-3 szál petrezselyem
  • Só 
  • Fekete bors
  • Kb 15-20 dkg reszelt sajt (vagy szeletelt sajt) (nálam laktózmentes)
  • Annyi szelet gépsonka ahány szelet hús (nekem szeletelt bacon volt otthon, így ez került rá) 
  • 2 ek zsír

Körethez:

  • 200 g penne tészta (nálam gluténmentes)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 2 marék zöldborsó
  • 10 dkg reszelt sajt (nálam laktózmentes)
  • 2 ek. Sörélesztőpehely (elhagyható)
  • Bors

Elkészítés:

 A tarját szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés zsíron (olajon) serpenyőben pirosra sütjük mindkét oldalát. Közben a vöröshagymát apróra vágjuk, a gombát szeletekrre vágjuk ( használhatunk lecsepegetett szeletelt konzerv gombát is)

Ha a húsokat megsütöttük, kiszedjük őket a zsiradékból s ugyanebben a serpenyőbe tesszük a vöröshagymát és a gombát, majd apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk s szépen összepiritjuk.

Egy tepsibe vagy tűzálló tálba helyezzük a hús szeleteket, mindegyikre gombás keveréket halmozunk, majd mindegyikre ráhelyezünk egy - egy szelet sonkát(bacont), majd betakarjuk a szeleteket reszelt sajttal (szeletelt sajttal) . Előmelegített sütőben, 15 perc alatt, 200 fokon ráolvasztjuk a sajtot.

A körethez a tésztát sós vízben kifőzzük. 

A paprikát, lilahagymát, apróra vágjuk, a hagymát kevés zsiradékon megpiritjuk, hozzá adjuk a paprikát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzá adjuk a borsót is. S pár percig pirítjuk őket. A tészta főző levéből 1 merőkanálnyit hozzá adunk, majd hozzá adjuk a sörélesztőpelyhet, s a megfőtt tésztát. Ezt jól összeforgatjuk, szükség esetén még fűszerezzük, majd hozzá keverjük a reszelt sajtot. Együtt tálaljuk.

 img_20240723_204908.jpgimg_20240723_204918_edit_1864196076792101.jpgimg_20240723_204929_edit_1864224212294180.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr8418455847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása