Valamiért ezt a levest ritkán készítem, de most ebben a hideg áprilisi szeles időben szükségem volt valami meleg tartalmas levesre.
Természetesen gluténmentesen és laktózmentesen.
Hozzávalók: 2 főre
- 5 db virsli (nálam GM, LM füstli)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb szál sárgarépa
- 1 pici fej kelkáposzta fele
- 1 liter víz
- 2 ek zsír
- 1 ek liszt (nálam most NutriFree tészta liszt volt itthon)
- 1 tk pirospaprika
- 1 kk majoranna
- 1 kk szárított petrezselyem (használható friss petrezselyem is)
- 1 ek tejföl (nálam Laktózmentes)
- Só ízlés szerint
- 1 kk Feketebors
Elkészítés:
A hagymát 1 ek zsíron apróra vágva megdinszteljük, majd hozzá adjuk az aprított fokhagymát és a karikára vágott sárgarépát s pár percig együtt kevergetjük. Ezután megsózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, petrezselyemmel, majd felöntjük 1 liter vízzel. Alacsony lángon főzzük, s az első forrás után hozzá adjuk a kockára vágott krumplit, és a vékony csíkokra vágott káposztát majd szintén alacsony lángon készre főzzük. Kb 45 percen keresztül rotyogtatjuk, majd hozzá adjuk a karikára vágott virslit s még kb 10 percig rotyogtatjuk. Amikor már a répa, a káposzta és a virsli is puha, akkor készítünk egy vékony rántást. 1 kanál zsíron 1 kanál lisztet pirítunk, folyamatos keverés mellett szépen barnítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával s a forró leveshez adjuk. Jól elkeverjük benne, s 1 kanál tejfölt is adunk még hozzá, s azt is jól eloszlatjuk a levesben. Ezután ha szükségesnek véljük még ízlés szerint sózhatjuk a levest.
Megjegyzés : A virslit meg is piríthatjuk, s így is bele kerülhet a levesbe. Ez esetben ezzel kezdjük a főzést, s ennek zsírján kezdjük el a főzést.