Ebben az évben mindenki tudja, érzi, átéli, hogy a társas kapcsolatok az év első felére ténylegesen nem adtak lehetőséget. Ezért most, mikor már van rá mód, újra találkozhatunk a barátokkal és ismerősökkel, s újra lehet grillezni, salátázni, no és sütizni. S mert egy icúrka - picurka pocaklakó megkívánta a gyümölcsös sütit, ezért anyukájának eleget téve, most egy viszonylag gyors, finom, könnyű süti készült, természetesen glutén és laktózmentes változatban.
Korábban is készítettem már hasonló finomságot, akkor túróval, most azonban a mascarpone mellett döntöttem. S boldogság volt látni, hogy a gyerekektől a felnőttekig, pillanatok alatt elkapkodták a desszertet.
Adag: 10-12 fő
Hozzávalók:
- 300 g köles (szárazon ennyi)
- 8 dl tej (nálam laktózmentes)
- 2 kávéskanál só
- 20 evőkanál cukor (lehet édesítővel is készíteni, úgy igazán „diétás” lesz)
- 500 g mascarpone (nálam laktózmentes)
- 250 g hulala
- 10 dkg margarin (nálam Vénusz, mert az laktózmentes)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 6 db tojás
- 500 g vegyes bogyós gyümölcs (lehet friss is, én fagyasztottat szoktam használni)
Elkészítés:
A kölest felhasználás előtt én le szoktam öblíteni, akár többször is, amíg az öblítést követően tiszta víz nem folyik le róla. (néha ha ezt a lépést kihagyom kesernyés lesz az íze a kölesnek, így biztosra megyek inkább) Ezután egy nagyobb lábasba rakom a kölest, sóval és 6-8 evőkanál cukorral, s a 8 dl tejjel. Közepes lángon puhára főzöm. Állagra olyan lesz, mint egy tömörebb tejberizs. Miután a köles megfőtt, hozzá adom a kockázott margarint és még 2 kanál cukrot, majd jól elkeverem, hogy a margarin felolvadjon, s hagyom kihűlni. Míg a köles hűl, felverem a 6 tojás fehérjét egy csipet sóval, és felverem a tojások sárgáját is 6 evőkanál cukorral. Miután a köles kihűlt, hozzá keverem a sárgáját és a fehérjét is és óvatosan összeforgatom a keveréket. Majd egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm a keveréket. (Én most két formában sütöttem, egy 26 és egy 20 cm-es formában, de rakhatjuk nagyobb tortaformába is 28 cm) Közepes lángon kb. 1 órán keresztül sütjük, 180 -200 fokon. Mivel minden sütő más és más néha érdemes ránézni, s ellenőrizni.
Miután megsült hagyjuk kihűlni a formába. Azonnal ne szedjük le róla a formát, mert állagából adódóan melegen még könnyen széteshet. Várjuk meg míg teljesen kihűl. Míg az alap hűl, keverjük össze a mascarponét a gyümölccsel (a gyümölcsökből pár szemet rakjunk félre a díszítéshez) és a 250 g felvert hulalával, és 4 evőkanál cukorral, s miután a köles meghűlt kanalazzuk a keveréket a torta tetejére, s egyengessük el, csak úgy nagyjából. Szórjuk rá a félre rakott gyümölcsöt díszítsük még egy kis mentával. Én most betű formájú cukorkákkal is díszítettem.