A méteres kalácsot nagyon szeretem. De itt, most nem volt őzgerinc forma, ezért méteres kalács szelet készült.
Természetesen gluténmentesen és laktózmentesen.
Hozzávalók:
Sárga piskóta:
- 3 tojás
- 15 dkg Schar B mix liszt
- 15 dkg porcukor
- 0.5 dl étolaj
- 0.5 dl meleg víz
- 1/2 csomag sütőpor
Barna piskóta:
- 3 tojás
- 12 dkg Schar B mix liszt
- 3 ek kakaópor
- 15 dkg porcukor
- 1 dl olaj
- 1 dl meleg víz
- 1/2 csomag sütőpor
Puncsos krém:
- 2 cs puncs puding por (gluténmentes)
- 300 g porcukor
- 1 üveg rum aroma
- 7 dl laktózmentes tej
- 300 g laktózmentes margarin
Tetejére csokimáz:
- 300 g étcsoki
- 200 ml laktózmentes tejszín
- 50 g porcukor
- 1 ek étolaj
Elkészítés:
A tojásokat a piskótákhoz válasszuk ketté. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk az étolajat, a melegvizet, majd a sütőport és a lisztet. A kakaós tésztához ezután kerül a kakaópor mait óvatosan hozzá forgatjuk. Majd mindkét tésztához ezután óvatosan hozzá forgatjuk egx lapát segítségével a felvert, kemény tojáshabot. Majd egy sütőpapírra kibélelt tepsiben, külön - külön megsütjük a piskótákat. Kb 170 fokon 35 percig. Tűpróbával ellenőrzörizzük, hogy megsült e a tésztát.
Amikor a tészták kész vannak, kivesszük őket a tepsiből s teljesen kihűtjük őket..
Közben elkészítjük a krémet. Ehhez a pudingot, a cukorral és a tejjel lassú tűzön sűrűre főzzünk. Amikor már jó sűrű, hozzá keverjük a rumaromát, egyneműsítjük, majd levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. Ahhoz hogy ne bőrösödjön be a teteje, tegyünk rá folpackot.
S csak ezután kerül bele a szobahőmérsékletű margarin, amit robotgéppel egyneműsítjük majd egy negyed órára hűvös helyre tesszük.
A tésztákat vízszintesen félbe vágjuk, s alulra a barna tésztát tesszük, majd megkenjük a krém harmadával, erre kerül a sárga tészta, erre a krém harmada, majd újra barna tészta, erre a maradék krém, amire az sárga tészta. Ezt amíg a csokimáz készül betesszük a hűtőbe.
A mázhoz a hozzávalókat egy lábosba rakjuk, s alacsony lángon folyamatosan kevergetjük amíg a csoki elolvad s a máz besűsűsödik, ezután kissé kihűtjük majd rá csorgatjuk a sütire amit ezután visszahelyezünk a hűtőbe. Kb 4 órát pihentetjük, de az sem baj ha egy éjszakát áll fogyasztás előtt.
A maradék csokiba én magokat dobtam s kihűtöttem azokat is.