Gondoltam jó volna olyan almás pitét enni, mint régen gyerekként amikor még nem volt gondom a gluténnal. Sem a tejjel.
Így hát, egy életem egy halálom nekiálltam mentes lisztből s növényi tejből pitét sütni.
S igazán nem azért mondom, de finom lett.
Hozzávalók :
A tésztához
- 50 dkg it's a miklos universal mix it gluténmentes lisztkeverék
- 1kk szódabikarbóna
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 20 dkg margarin (nálam laktózmentes)
- 1.5 dl tej (nálam mandula tej)
- 10 dkg cukor
A töltelékhez
- 1.5 kg alma (pucolt súlya ennyi)
- 200 g cukor
- 2 tk őrölt fahéj
1 evőkanál gluténmentes liszt
Elkészítés :
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd a vajat elmorzsoljuk a lisztben, s hozzáadjuk a tojásokat, s a tejet. A tejnél annyit adjunk hozzá amennyit a liszt felvesz, hogy kellemesen puha, de gyúrható tésztát kapjunk.
A tésztagyúrás után 2 gombócot formázunk, s folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük a tésztákat. Eközben megpucoljuk s nagy lyukú reszelőn lereszeljük az almát. Cukorral s fahéjjal és egy kevés liszttel meghintve félre tesszük.
A tésztát 1 óra után kivesszük a hűtőből, s egy rizsliszttel szórt deszkán a felhasznált tepsi méretére nyújtjuk. A tepsit kizsírozzuk, vékonyan lisztezzük, s a tésztát belefektetjük. Az almából kinyomkodjuk a felesleges levet, s a tésztára adagoljuk egyenletesen. Majd a másik tésztát is nyújtjuk s befedjük vele az almát. Majd felvert tojással bekenjük a tetejét, s villával megszúrkáljuk.
Előmelegített sütőben - 180 fok - 45 percig, míg szép barna nem lesz a teteje, sütjük. Megvárjuk míg kihűl s szeleteljük.