Mára egy újabb maradék felhasználós, gyors, könnyű főételt hoztam.
Tényleg kb. fél óra alatt elkészül, nem kell hozzá sok minden, csak ami majdnem minden háztartásban van a kamrában, hűtőben és /vagy fagyasztóban.
Vegetáriánus, laktózmentes, gluténmentes.
Persze nem mentesen is ugyanolyan finom.
Hozzávalók : 1 adaghoz
- 200 g vegyes gomba (nálam most fehér és barna csiperke volt itthon) lehet fagyasztott is
- 1 evőkanál natúr joghurt (nálam laktózmentes)
- Csipet só
- Csipet fekete bors
- 1 kisebb gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- 1 tk. Étkezési keményítő
- 2 szem közepes burgonya
- 1 kisebb tojás
- 1 pici darabka gorgonzola sajt (kihagyható, de én nagyon szeretem). Ehhez a mennyiséghez kb 30 grammot használtam
- Liszt (nálam gluténmentes) mennyiséget nem írok mert annyi kell, amennyit a burgonya felvesz. Nálam ez most 2.5 evőkanál liszt volt.
Elkészítés :
Az újhagymát kevés olajon (én most elhasználtam a maradék kókuszolajat) megfonnyasztjuk. Rárakjuk a zúzott fokhagymát, szeletekre vágott gombákat s fedő alatt pár perc alatt hagyjuk összesni. Majd ezután a fedőt levesszük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy csipet római köménnyel és hagyjuk hogy a gomba leve szépen elpárologjon.
Eközben a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, és még melegen - ezt a mennyiséget akár villával - összetörjük. Nagyobb mennyiségnél a krumplinyomó nagy segítség.
Míg a burgonya hűl egy kevés keményítőt összekeverünk egy evőkanál natúr joghurttal és a gombára öntjük, s vele pillanatok alatt sűrítjük.
A krumplit ízesítjük sóval, csipet borssal,s hozzá adjuk a morzsolt gorgonzola sajtot, egy tojást és annyi lisztet amennyit felvesz. Majd forró, sós, lobogó vízbe kifőzzük a gombócokat. Ezután egy forró serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk a gombócokat.