Ez a süti úgy vélem semmiképp sem mindennapi. Viszont azt kell mondjam, hogy a végeredmény olyan puha, olyan könnyű, hogy miután megkóstoltam, magam is alig hittem el mennyire finom lett.
Volt itthon 4 szem fel nem használt krumplim, de főételt nem akartam készíteni belőle, ebédem volt. Viszont megkívántam egy kis süteményt. De a süteményhez pedig nem volt itthon gluténmentes lisztem. Ezért született meg ez a burgonyás, diós süti, ami nem tartalmaz lisztet, viszont tartalmaz diót, burgonyát, rizsdarát, kukorica darát. Külleme, állaga tökéletesen hozza a megszokott sütemények jellemzőit. A puhasága, könnyedsége pedig elképesztő. Én nem vagyok nagy süteményes, de ez tényleg nagyin finom lett. Biztos, hogy nem egy alkalmas sütemény lesz. (igen-igen, nálam már karácsonyi a dekoráció ;) :P)
Hozzávalók :
- 4 szem krumpli pucolva (kb 450 dkg)
- 6 egész tojás
- 2 dl laktózmentes tej
- 1 tk útifűmaghéj
- Csipet só
- 25 dkg cukor (én most ennek a mennyiségnek megfelelő folyékony édesítőt használtam)
- 15 dkg darált dió
- 2 kk sütőpor
- 2 tk vanília aroma
- 12 dkg kukoricadara + 10 dkg rizsdara
Máz:
- 3 ek. Cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg porcukornak megfelelő folyékony édesítőszer
- 8 dkg vaj
- 1 ek laktózmentes tej
Elkészítés :
A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, majd összetörjük. Közben a tojásokat ketté választjuk, a habot csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját is habosra verjük az édesítővel, majd hozzá adjuk a darát, az útifűmaghéjat, darált diót, sütőport, vanília aromát, csipet sót, tejet. Ezután a habot is óvatosan beleforgatjuk a masszában. Ezután sütőpapírral belét tepsibe, 180 fokon, előmelegített sütőben kb 40-45 perc alatt készre sütjük.
Míg a süti hűl, elkészítjük a csokimázat a tetejére. A máz hozzávalóit egy lábosban összehevítjük, s forrón a sütire öntjük. Kevés aprított dióval szórjuk. A máz szilárdulásáig hűvös helyre tesszük, felszeletelve tálaljuk.