Papanas avagy erdélyi túrófánk
2024. április 28. írta: Ízvilágom

Papanas avagy erdélyi túrófánk

img_20240421_203732_edit_565930263013644.jpgAhogy korábban már említettem szeretjük Erdélyt. S az erdélyi konyhát is. 

Ez az édesség is oda köthető, amit a kinn tartózkodásunk óta, havonta minimum egyszer hallok kívánságként.

Ezért most elkészült, csak mentes verzióban.

Hozzávalók: (8 db fánkhoz, s 8 db golyócskához) 

  • 250 g túró (nálam laktózmentes)
  • 2 tk folyékony édesítőszer (vagy 3 ek cukor)
  • 1 nagy vagy 2 kicsi tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 tk vanília aroma
  • 7 ek liszt (nálam gluténmentes)

A feltéthez áfonya lekvár (recept egy előző bejegyzésben), tejföl (nálam laktózmentes) és cukor vagy édesítőszer

Elkészítés:

A túrót a sóval, tojással, édesítővel, vanília aromával, szódabikarbónával összekeverjük, majd kanalanként hozzá keverjük a lisztet. Ezután lisztes kézzel golyókat formálunk belőlük, annyi kis golyót, amennyi nagyobbat. Amelyekből a nagyobbakat aztán kör alakúra formálunk és a közepét az ujjunkkal, vagy fakanál szárával kilyukasztjuk. Ezután forró zsírban (én nem olajat használok) mindkét felüket kisütjük.

Amíg hűlnek a fánkok a tejfölt összekeverjük ízlés szerint cukorral vagy édesítővel s megkenjük vele a fánkok tetejét, amire rákanalazzuk az áfonya lekvárt, s már majszolható is.

img_20240421_203736_edit_565951065461037.jpgimg_20240421_203739_edit_565970043652180.jpgimg_20240421_203744_edit_565988696543323.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr2818392299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása