Ahogy korábban már említettem szeretjük Erdélyt. S az erdélyi konyhát is.
Ez az édesség is oda köthető, amit a kinn tartózkodásunk óta, havonta minimum egyszer hallok kívánságként.
Ezért most elkészült, csak mentes verzióban.
Hozzávalók: (8 db fánkhoz, s 8 db golyócskához)
- 250 g túró (nálam laktózmentes)
- 2 tk folyékony édesítőszer (vagy 3 ek cukor)
- 1 nagy vagy 2 kicsi tojás
- 1 csipet só
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 tk vanília aroma
- 7 ek liszt (nálam gluténmentes)
A feltéthez áfonya lekvár (recept egy előző bejegyzésben), tejföl (nálam laktózmentes) és cukor vagy édesítőszer
Elkészítés:
A túrót a sóval, tojással, édesítővel, vanília aromával, szódabikarbónával összekeverjük, majd kanalanként hozzá keverjük a lisztet. Ezután lisztes kézzel golyókat formálunk belőlük, annyi kis golyót, amennyi nagyobbat. Amelyekből a nagyobbakat aztán kör alakúra formálunk és a közepét az ujjunkkal, vagy fakanál szárával kilyukasztjuk. Ezután forró zsírban (én nem olajat használok) mindkét felüket kisütjük.
Amíg hűlnek a fánkok a tejfölt összekeverjük ízlés szerint cukorral vagy édesítővel s megkenjük vele a fánkok tetejét, amire rákanalazzuk az áfonya lekvárt, s már majszolható is.