Diós, mákos, gesztenyés gluténmentes bejgli
2023. december 25. írta: Ízvilágom

Diós, mákos, gesztenyés gluténmentes bejgli

img_20231221_090533.jpgEzidáig soha nem készítettem még bejglit. 

De nem is olyan rég rátaláltam az It's us miklos' universal mix plus prebiotikus cikoriainulinnal lisztre. S ebből a lisztből a kenyér is valami csoda, így muszáj voltam kiprobalni a bejit is. Nos, azt kell mondjam, hogy valami zseniális lett. Nem száraz. Nem morzsálódik. Nem reped. Isteni. De tényleg.

Picit időigényes ugyan az elkészítés, de megéri.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 750 g it's us miklos' universal liszt keverék
  • 1 ek útifűmaghéj
  • 400 g liga margarin
  • 100 g kristálycukor
  • 1 cs szárított élesztő
  • 300 ml tej (nálam mandula tej)
  • 2 tojás

Töltelékek:

Mákos töltelék:

  • 200 g darált mák
  • 130 g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • Fél citrom reszelt héja
  • 35 g gluténmentes zsemlemorzsa
  • 200 ml tej (nálam mandula tej)
  • 2 evőkanál barack lekvár (dzsem is lehet, szilva lekvár is lehet)

Aki szereti rakhat bele 40 g mazsolát, vagy aszatl áfonyát is. Mi nem szeretjük így nem került bele.

Diós töltelék:

  • 200 g darált dió
  • 130 g kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • Fél citrom reszelt héja
  • 60 g gluténmentes zsemlemorzsa
  • 150 ml víz

Aki szereti rakhat bele 40 g mazsolát, vagy aszalt áfonyát is. Mi nem szeretjük így nem került bele.

Gesztenyés töltelék:

  • 250 g gesztenyemassza
  • 50 g kristálycukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tk rum aroma
  • 1 dl tejszín (laktózmentes)

Kéneshez:

  • 1 tojas sárgája 
  • 1 egész tojás
  • 1 tojas fehérje

 

Elkészítés:

Először előkészítjük a töltelékekeket. A gesztenyéshez, a gesztenyét villával összetörjük, hozzá adjuk a lereszelt narancs héját. Majd hozzá keverjük a cukrot, a rum aromát és a tejszínt, hogy kenhető de nem túl híg masszát kapjunk. Felhasználásig hűtőben tároljuk. 

A mákoshoz a tejet cukorral felforraljuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük, egy pár percig folyamatos keverés mellett a tűzhelyen hagyjuk, majd kihűtjük. A diósnál ugyanezt ismételjük csak a tej helyett a vizet forraljuk fel. Majd a többi hozzávalót hozzá keverjük, főzzük egy - két percig, majd kihűtjük. 

A tésztához az élesztőt tejben felfuttatjuk egy kevés élesztővel. 

 A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzá adjuk a többi hozzávalót, majd adjuk hozzá a tejben felfutott élesztőt s géppel dagasztjuk,majd amikor ruganyos tésztát kapjunk, kézzel még átgyúrjuk, s 6 db 270 grammos bucit formázunk. S letakarva hagyjuk kelni, minimum 1 órán át szobahőmérsékleten. A 6x270 grammos bucin tul fog maradni egy kevés tészta, amit ugyanúgy felhasználhatunk.

Ha a tészta megkelt, egyenként vékonyan kinyújtjuk, téglalap alakúra, s megkenjük a töltelékekkel. A tészta rövidebb oldalait behajtjuk, majd úgy tekerjük fel a tésztát jó szorosan.

img_20231220_132720.jpg

img_20231220_135223.jpg58img_20231220_140609.jpg

A fenti mennyiségből 2-2-2 rúd bejgli jön ki.

A bejglik tetejét megkenjük tojássárgájával, majd hűtőbe tesszük kb 30 percre, mig6a tojas meg nem szárad rajta. Ezután megkenjük a fekvert egész tojással, s szintén kb 30 percig, száradásig pihentetjük. Majd a legutolsó lépés, hogy a fehérjével is lekenjük majd pihentetjük. Közben egy pálcikával megszurkáljuk a bejgliket, s előmelegített 170 fokos sütőben 40 percig sütjük.

Kihűtjük s szeleteljük. Napkig friss marad. 

img_20231220_155246.jpgimg_20231220_165532.jpgimg_20231221_090539.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr1018288231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása