Méteres kalács szelet
2023. december 30. írta: Ízvilágom

Méteres kalács szelet

img_20231229_154307_edit_102886355767633.jpgA méteres kalácsot nagyon szeretem. De itt, most nem volt őzgerinc forma, ezért méteres kalács szelet készült. 

Természetesen gluténmentesen és laktózmentesen. 

Hozzávalók:

Sárga piskóta:

  • 3 tojás
  • 15 dkg Schar B mix liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 0.5 dl étolaj
  • 0.5 dl meleg víz
  • 1/2 csomag sütőpor

Barna piskóta:

  • 3 tojás
  • 12 dkg Schar B mix liszt
  • 3 ek kakaópor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl meleg víz
  • 1/2 csomag sütőpor

Puncsos krém:

  • 2 cs puncs puding por (gluténmentes)
  • 300 g porcukor
  • 1 üveg rum aroma
  • 7 dl laktózmentes tej
  • 300 g laktózmentes margarin

Tetejére csokimáz:

  • 300 g étcsoki
  • 200 ml laktózmentes tejszín 
  • 50 g porcukor
  • 1 ek étolaj

 

Elkészítés:

A tojásokat a piskótákhoz válasszuk ketté. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk az étolajat, a melegvizet, majd a sütőport és a lisztet. A kakaós tésztához ezután kerül a kakaópor mait óvatosan hozzá forgatjuk. Majd mindkét tésztához ezután óvatosan hozzá forgatjuk egx lapát segítségével a felvert, kemény tojáshabot. Majd egy sütőpapírra kibélelt tepsiben, külön - külön megsütjük a piskótákat. Kb 170 fokon 35 percig. Tűpróbával ellenőrzörizzük, hogy megsült e a tésztát.

Amikor a tészták kész vannak, kivesszük őket a tepsiből s teljesen kihűtjük őket.. 

Közben elkészítjük a krémet. Ehhez a pudingot, a cukorral és a tejjel lassú tűzön sűrűre főzzünk. Amikor már jó sűrű, hozzá keverjük a rumaromát, egyneműsítjük, majd levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük. Ahhoz hogy ne bőrösödjön be a teteje, tegyünk rá folpackot.

S csak ezután kerül bele a szobahőmérsékletű margarin, amit robotgéppel egyneműsítjük majd egy negyed órára hűvös helyre tesszük.

A tésztákat vízszintesen félbe vágjuk, s alulra a barna tésztát tesszük, majd megkenjük a krém harmadával, erre kerül a sárga tészta, erre a krém harmada, majd újra barna tészta, erre a maradék krém, amire az sárga tészta. Ezt amíg a csokimáz készül betesszük a hűtőbe.

A mázhoz a hozzávalókat egy lábosba rakjuk, s alacsony lángon folyamatosan kevergetjük amíg a csoki elolvad s a máz besűsűsödik, ezután kissé kihűtjük majd rá csorgatjuk a sütire amit ezután visszahelyezünk a hűtőbe. Kb 4 órát pihentetjük, de az sem baj ha egy éjszakát áll fogyasztás előtt.

img_20231229_154250.jpgimg_20231229_154331.jpg

 

A maradék csokiba én magokat dobtam s kihűtöttem azokat is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr7018290907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása