Ezidáig soha nem készítettem még bejglit.
De nem is olyan rég rátaláltam az It's us miklos' universal mix plus prebiotikus cikoriainulinnal lisztre. S ebből a lisztből a kenyér is valami csoda, így muszáj voltam kiprobalni a bejit is. Nos, azt kell mondjam, hogy valami zseniális lett. Nem száraz. Nem morzsálódik. Nem reped. Isteni. De tényleg.
Picit időigényes ugyan az elkészítés, de megéri.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 750 g it's us miklos' universal liszt keverék
- 1 ek útifűmaghéj
- 400 g liga margarin
- 100 g kristálycukor
- 1 cs szárított élesztő
- 300 ml tej (nálam mandula tej)
- 2 tojás
Töltelékek:
Mákos töltelék:
- 200 g darált mák
- 130 g kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- Fél citrom reszelt héja
- 35 g gluténmentes zsemlemorzsa
- 200 ml tej (nálam mandula tej)
- 2 evőkanál barack lekvár (dzsem is lehet, szilva lekvár is lehet)
Aki szereti rakhat bele 40 g mazsolát, vagy aszatl áfonyát is. Mi nem szeretjük így nem került bele.
Diós töltelék:
- 200 g darált dió
- 130 g kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- Fél citrom reszelt héja
- 60 g gluténmentes zsemlemorzsa
- 150 ml víz
Aki szereti rakhat bele 40 g mazsolát, vagy aszalt áfonyát is. Mi nem szeretjük így nem került bele.
Gesztenyés töltelék:
- 250 g gesztenyemassza
- 50 g kristálycukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tk rum aroma
- 1 dl tejszín (laktózmentes)
Kéneshez:
- 1 tojas sárgája
- 1 egész tojás
- 1 tojas fehérje
Elkészítés:
Először előkészítjük a töltelékekeket. A gesztenyéshez, a gesztenyét villával összetörjük, hozzá adjuk a lereszelt narancs héját. Majd hozzá keverjük a cukrot, a rum aromát és a tejszínt, hogy kenhető de nem túl híg masszát kapjunk. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
A mákoshoz a tejet cukorral felforraljuk, majd a többi hozzávalóval összekeverjük, egy pár percig folyamatos keverés mellett a tűzhelyen hagyjuk, majd kihűtjük. A diósnál ugyanezt ismételjük csak a tej helyett a vizet forraljuk fel. Majd a többi hozzávalót hozzá keverjük, főzzük egy - két percig, majd kihűtjük.
A tésztához az élesztőt tejben felfuttatjuk egy kevés élesztővel.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzá adjuk a többi hozzávalót, majd adjuk hozzá a tejben felfutott élesztőt s géppel dagasztjuk,majd amikor ruganyos tésztát kapjunk, kézzel még átgyúrjuk, s 6 db 270 grammos bucit formázunk. S letakarva hagyjuk kelni, minimum 1 órán át szobahőmérsékleten. A 6x270 grammos bucin tul fog maradni egy kevés tészta, amit ugyanúgy felhasználhatunk.
Ha a tészta megkelt, egyenként vékonyan kinyújtjuk, téglalap alakúra, s megkenjük a töltelékekkel. A tészta rövidebb oldalait behajtjuk, majd úgy tekerjük fel a tésztát jó szorosan.
58
A fenti mennyiségből 2-2-2 rúd bejgli jön ki.
A bejglik tetejét megkenjük tojássárgájával, majd hűtőbe tesszük kb 30 percre, mig6a tojas meg nem szárad rajta. Ezután megkenjük a fekvert egész tojással, s szintén kb 30 percig, száradásig pihentetjük. Majd a legutolsó lépés, hogy a fehérjével is lekenjük majd pihentetjük. Közben egy pálcikával megszurkáljuk a bejgliket, s előmelegített 170 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Kihűtjük s szeleteljük. Napkig friss marad.