Ha már közeleg a karácsony, akkor a glutén és laktóz érzékenyek se maradjanak sütik nélkül.
Ez a finomság egy, az ünnepek tájékán is nagyon közkedvelt sütemény. S ezt a sütit annak idején, amikor még általános iskolába jártam, elsőként készítettük el kiskukta szakkörön. Bizony akkoriban még voltak ilyen hasznos délutáni fakultatív tevékenységek. S a napokban megtaláltam az akkori füzetem, s benne az első oldalon a receptet. Hát gondoltam egyet, s gluténmentessé és laktózmentessé formáltam.
Hozzávalók :
- 40 dkg Schar B Mix gluténmentes lisztkeverék
- 15 dkg Liga laktózmentes margarin
- 2 dl laktózmentes tejföl
- 4 dkg élesztő
- 20 dkg porcukor +plusz a forgatáshoz
- 0.5 dl laktózmentes tej
Töltelék :
- Lekvár (nekem most barack és eper volt itthon, azokkal dolgoztam)
- 2 ek Darált dió 1 ek porcukorral keverve
- 2 ek. Darált mák, 1 ek porcukorral és kb 2 tk meggy aromával keverve
Elkészítés :
Az élesztőt futtassuk fel az 0.5 dl tejben egy csipet cukorral együtt
Amikor felfutott a hozzávalókat alaposan keverjük össze (én ezt robotgép segítségével tettem, persze ha autentikus akarnék maradni mindezt kézzel gyúrtam volna)
Ha a tésztát túl lágynak ítéljük egy pici lisztet tegyünk még bele, hogy lágy de formázható tésztát kapjunk. A tésztát osszuk el 5 kis gombóccá, s ezeket kezdjük el nyújtani.
Rizsliszttel szórt deszkán kb. 3 mm vastagságú körré nyújtsuk a gombócokat, s mint egy pizzát cikkekre vágjuk. Én most kisebb kifliket készítettem, igy a kinyújtott tésztákat 8 cikkre szeltem fel. A szélesebb résznél töltjük. Általában lekvárral szokták tölteni, én most négy ízt válogattam. Egyik az eper lekvár volt, a másik a barack lekvár, aztán a darált cukrozott dió, és végül a Meggyes-mákos töltelék.
A töltelékből csupán egy kis kávéskanálnyi fér el egy - egy szeletben de ez éppen elég is. Kívülről befele feltekerük őket, s kiflit formázunk belőlük, majd kizsírozott tepsiben 170 fokon 5 perc alatt készre sütjük őket. S még forrón megforgatjuk őket porcukorban.
Ezzel a tésztával, mind nyersen, mind kisütve óvatosan kell bánni, mert nagyon könnyen törik, szakad. Erre a mentes tésztára valóban igaz, hogy úgy kell vele bánni, mint egy hímes tojással. :)