Az ünnepek után nem árt egy kis mértékletesség az étkezésben, vagy ha már most készülünk a nyári szezonra, akkor is tökéletes választás ez a főétel. De ha ezek mind nem is szükségesek, akkor is jól tud esni egy laza saláta, kis friss natúr szelet, s a megszokott rizs helyett egy kis köles, mint köret.
Végtelenül egyszerű, gyors ebéd vagy vacsora varázsolható csupán pár alapanyagból. S most épp akciós volt a pulykamell is, így a megszokott csirke helyett erre esett a választásom, valamint a saláta is.
Hozzávalók: 2 adag
- 450 g pulykamell
- 250 g zacskós vegyes saláta
- 100 g köles (szárazon ennyi)
- Magok a salátára, ezek el is hagyhatóak
- 1 ek szotyola mag
- 1 tk lenmag
- 1 tk szezámmag
- 1 ek tökmag
- 1 tk fenyőmag
- Só ízlés szerint
- Csipet fekete bors
- Petrezselyem
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 duci gerezd fokhagyma
- Csipet őrölt kömény (elhagyható)
- Olíva olaj
- Saláta öntet ízlés szerint (lehet ezersziget öntet, lehet ceasar öntet, mustáros öntet, lehet csupán olíva olaj, mindenki a saját ízlése szerint válasszon)
Megjegyzés : ez az étel pont olyan, amilyet a saját ízlésünk diktál. Mind a saláta öntet, mind a fűszerek, mind a köles izesítésének tekintetében. A saláta önteket én saját magam szoktam készíteni, mind az ezersziget öntetet, mind a ceasar öntetet, mind mustáros öntetet. De ez is egyéni ízlés döntése. Semmi sem kötelező minden variálható, kiegészíthető vagy elhagyható.
Elkészítés:
A húst megmossuk, szeletekre vágjuk, ha nem szelet én vásároltuk, majd sózzuk, s zúzott fokhagymával megkenjük s állni hagyjuk. Közben a kölest alaposan átmossuk, és kb 2 ek hevitett olíva olajara tesszük miután lecsepegtettük. S 1-2 percig kevergetjük majd hozzá adjuk az apróra vágott vöröshagymát, s megszórjuk ízlés szerint sóval, köménnyel s felöntjük annyi vízzel, ami nagyjából kétszeres mennyiség, mint a köles. Alacsony fedő alatt főzzük, és szükség esetén adunk még hozzá vizet.
Közben a hús mindkét oldalát kevés olíva olajon készre sütjük.
A salátát egy tálba halmozzuk, összekeverjük az uborkával, megszórjuk a magokkal, kevés saláta öntettel, mellé halmozzuk a készre főtt kölest és sült húst.