Sült padlizsán paradicsomos rizzsel és mozzarellával
2023. május 14. írta: Ízvilágom

Sült padlizsán paradicsomos rizzsel és mozzarellával

img_20230510_180116_edit_1788287411079209.jpgEzt a receptet alapvetően sütőben készíteném, de jelenleg olyan helyen vagyok ahol nincs sütő. Így átalakítottam serpenyős, mikrós, fazékban készítős verzióra.

Megjegyzés :

  • a mozzarella helyettesíthető fetával (de nekem most a mozzarellára esett a választásom) 
  • olívabogyó kihagyható ha valaki nem kedveli
  • De kerület bele akár kapribogyó is, ha valaki szereti

 

Hozzávalók: 2 főre

  • 2 közepes vöröshagyma vagy sonkahagyma, esetleg 1 lilahagyma
  • 2 gerezd duci fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 nagyobb padlizsán
  • 1 marék olívabogyó (nálam ez a mennyiség a maradék felhasználásból fakadt)
  • 1 csomag mozzarella (lehet bármelyik, úgyis aprítjuk)
  • 200 g koktélparadicsom (nálam szintén a maradék szilva paradicsom lett felhasználva)
  • 200 g rizs
  • 1 csirke húsleves kocka vagy 2 tk ételízesítő
  • 1 kis üveges sűrített paradicsom(én a 80 grammos Dawtona szószt használom) 
  • Ízlés szerint só 
  • Csipet fekete bors
  • Csipet oregánó

 

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, s apró kockákra vagjuk. 2 ek oliva olajat hevítünk s a hagymát dinszteljük rajta. Sózzuk, borsozzuk, hozzá adjuk a sűrített paradicsomot, s 1,5 dl vizet, ezután morzsoljuk bele a leves kockát, vagy szórjuk meg ételtízesítővel. Majd adjuk hozzá a rizst, a fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát, pár db feldarabolt olívabogyót és pár db felvágott koktélparadicsomot (2-3 dbot hagyjunk meg a tálaláshoz mindegyikből), s alacsony lángon főzzük puhára. Időközben a vizet amit a rizs magába szív pótoljuk ha szükséges. A paradicsom miatt figyeljünk rá, mert könnyebben leég. Nem baj ha nem szívja magába tökéletesen a folyadékot. Jó ha kicsit "szottyos" lesz.

Közben a padlizsánt megmossuk, hosszában keresztbe vágjuk, majd keresztvágásokat ejtünk a vágott felén, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval s kis ideig hagyjuk állni.

Majd kevés olívaolajjal meglocsoljuk s egy nagyobb tányérra tesszük, melyet egy másik mély tányérral lefedünk s 5 percre a legmagasabb fokozatra téve pároljuk. Így gyorsabban elkészül, mintha csak serpenyőt használnánk. Majd ha megpuhult, egy serpenyőben gyorsan átpirítjuk mindkét oldalát.

Ha mindennel felkészültünk a rizst tányérra halmozzuk, arra kerül a padlizsán, s a tetejét megszórjuk tépkedett mozzarellával, apritott újhagymával, maradék olívabogyóval, s egy - két felezett (esetemben negyedelt) paradicsommalimg_20230510_180109_edit_1788272808934941.jpgimg_20230510_180132_edit_1788367103822947.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr2218123580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása