Ezt a receptet alapvetően sütőben készíteném, de jelenleg olyan helyen vagyok ahol nincs sütő. Így átalakítottam serpenyős, mikrós, fazékban készítős verzióra.
Megjegyzés :
- a mozzarella helyettesíthető fetával (de nekem most a mozzarellára esett a választásom)
- olívabogyó kihagyható ha valaki nem kedveli
- De kerület bele akár kapribogyó is, ha valaki szereti
Hozzávalók: 2 főre
- 2 közepes vöröshagyma vagy sonkahagyma, esetleg 1 lilahagyma
- 2 gerezd duci fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1 nagyobb padlizsán
- 1 marék olívabogyó (nálam ez a mennyiség a maradék felhasználásból fakadt)
- 1 csomag mozzarella (lehet bármelyik, úgyis aprítjuk)
- 200 g koktélparadicsom (nálam szintén a maradék szilva paradicsom lett felhasználva)
- 200 g rizs
- 1 csirke húsleves kocka vagy 2 tk ételízesítő
- 1 kis üveges sűrített paradicsom(én a 80 grammos Dawtona szószt használom)
- Ízlés szerint só
- Csipet fekete bors
- Csipet oregánó
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, s apró kockákra vagjuk. 2 ek oliva olajat hevítünk s a hagymát dinszteljük rajta. Sózzuk, borsozzuk, hozzá adjuk a sűrített paradicsomot, s 1,5 dl vizet, ezután morzsoljuk bele a leves kockát, vagy szórjuk meg ételtízesítővel. Majd adjuk hozzá a rizst, a fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát, pár db feldarabolt olívabogyót és pár db felvágott koktélparadicsomot (2-3 dbot hagyjunk meg a tálaláshoz mindegyikből), s alacsony lángon főzzük puhára. Időközben a vizet amit a rizs magába szív pótoljuk ha szükséges. A paradicsom miatt figyeljünk rá, mert könnyebben leég. Nem baj ha nem szívja magába tökéletesen a folyadékot. Jó ha kicsit "szottyos" lesz.
Közben a padlizsánt megmossuk, hosszában keresztbe vágjuk, majd keresztvágásokat ejtünk a vágott felén, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval s kis ideig hagyjuk állni.
Majd kevés olívaolajjal meglocsoljuk s egy nagyobb tányérra tesszük, melyet egy másik mély tányérral lefedünk s 5 percre a legmagasabb fokozatra téve pároljuk. Így gyorsabban elkészül, mintha csak serpenyőt használnánk. Majd ha megpuhult, egy serpenyőben gyorsan átpirítjuk mindkét oldalát.
Ha mindennel felkészültünk a rizst tányérra halmozzuk, arra kerül a padlizsán, s a tetejét megszórjuk tépkedett mozzarellával, apritott újhagymával, maradék olívabogyóval, s egy - két felezett (esetemben negyedelt) paradicsommal