A piacról szereztem azt a babot amit én nagyon szeretek. Gyerekkoromban lóbabnak hívtuk, óriási tarka és fehér bab vegyesen. De lehet, hogy nem ez a hivatalos neve. Ez esetben ez most nem is releváns hiszen bármely babból elkészíthető az étel, csak én ezt az óriás babot szeretem.
Hozzávalók: 2-4 főre
- 250 g száraz bab
- 250 g sertés comb
- 1 vékony kb fél cm vastag szelet szalonna
- 3-4db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk füstölt pirospaprika
- Só és fekete bors ízlés szerint
- Víz
- 3 - 4 db babérlevél
Csipetkéhez:
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb tojas
- Csipet so
- Liszt amennyit felvesz (nálam gluténmentes Nutri Free GM tésztaliszt)
Elkészítés :
A babot este feltesszük főni, és az első forrásig hevítjük, majd a főző vízben hagyjuk reggelig kihűlni, állni. Majd reggel ezt a vizet leöntjük róla, s majd egy másik vízben kezdjük el főzni. Ezzel a bab egyrészt némiképp elő fő, másrészt kevésbé puffaszt.
A vöröshagymát apróra vágjuk, egy teáskanál zsíron elkezdjük fonnyasztani. Közben egy vékony szelet szalonnát fekockázunk, s rá dobjuk a hagymára, s együtt dinszteljük őket tovább, míg a hagyma üveges nem lesz, a szalonna pedig még nem pirul. Ezután hozzá adjuk a kockára vágott sertés combot s fehéredésig keverjük. Majd ezután kerül rá a pirospaprika és a füstölt pirospaprika, mellyel jól összekeverjük s 1-2 perc kevergetés után felöntjük 1 liter vízzel. Az első forrásig főzzük, majd ezután kerül bele a karikára vágott zöldség, sárgarépa s az aprított fokhagyma. Ekkor kerül bele a só, bors, petrezselyem és babérlevél is. Lassú tűzön kb 1.5 órán át rotyogtatjuk a levest. Amikor már a hús is omlós és a bab sem kemény, akkor kerül bele a csipetke. Ha nagyon sok levet előtt ilyenkor lehet utána önteni, s szükség esetén újra fűszerezni is. A csipetke tésztához a tojást és a lisztet kevés sóval összegyúrjuk. Nem írok pontos liszt mennyiséget mert tényleg attól függ mekkora a tojás s mennyit vész fel ahhoz, hogy csipkedhető keménységű tésztát kapjunk. A gluténmentes liszteknél mindig kicsit lágyabbra kell hagyni bármely tésztát is, hogy az eredeti fehér liszttel megszokott állagot érjük el.
Szóval mikor ez megvan, a tészta gyúrható s nem ragad, miután minden megfőtt a levesben, belecsipkedjük a csipetkét is, s azzal főzzük még kb. 10 perc, negyed órán keresztül.
Én most házi tojást használtam, s olyan sárga lett a csipetke, hogy azt alig akartam elhinni. Gyönyörű színe lett.
Most én egy villámgyors gluténmentes pogácsával tálaltam a levest, aminek a receptjét korábban már megosztottam az oldalon.