Mostanában ismét amolyan gazdaságos, hűtő, fagyasztó és spájz ürítős, maradék felhasználós ételeket készítek. Ez a mostani recept is ilyen.
Volt itthon karalábé, a fagyóban darált hús, gomba. Ebből rittyentettem össze egy remek kis ebédet.
Hozzávalók : 2 főre
- 2 db közepes karalábé (kb. 300 g/db)
- 2 db nagyobb fej csiperke gomba
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg darált sertés hús (én most kis füst aromával pácoltam a darált húst, de ez természetesen kihagyható)
- 2 db S-es tojás (vagy egy L-es)
- 2 ek. kukoricadara
- 1 tk szárított petrezselyem, vagy egy marék friss
- 2 tk szárított tárkony, vagy egy marék friss
- 3 dl víz (én most az előző napi főtt burgonya levét használtam)
- 2 dl tejszín (nálam laktózmentes)
- 4 tk étkezési keményítő
- Só
- Fekete bors
Elkészítés:
A karalábét megpucoljuk majd karalábé vájóval kívánjuk a közepét, s ezután sózzuk s hagyjuk picit állni. Addig a húst összekeverjük a sóval, borssal, tojással, aprított hagymákkal, kukoricadarával, gombával, petrezselyemmel és tárkonnyal. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk kb. 20 percig állni, hogy a kukoricadara megszivja magát tojással és kissé összeálljon. Ezután belekanalazzuk a tölteléket a karalábé belsejébe.
A karalábé kivájt belsejét is sózzuk, majd egy lábosba rakjuk a töltött karalábét, és a kivájt belsejét, illetve a maradék tölteléket (kis golyókat vagy kiskanállal kisebb adagokat formázunk), majd felöntjük vízzel, lefedjük és alacsony lángon készre főzzük.
Miután a töltelék és a karalábé is megfőtt, kiszedjük a főzővízből, fűszerezzük a levet, s a tejszínt a keményítővel összekeverjük majd lassan hozzá öntjük a főzővízhez, s besürítjük a szószt. Ezután adunk hozzá kevés aprított tárkonyt.
Tálaláskor a ragut a töltött karalábéra csurgatva kínáljuk.