Marha steak lila krumplival, friss salátával
2018. augusztus 13. írta: Ízvilágom

Marha steak lila krumplival, friss salátával

steak_salataval_sult_lila_krumplival_9.JPGAzt le kell szögezzem, hogy a steak nem a legolcsóbb része a marhának. Épp ezért nem is kerül csak néha napján az asztalra. Azonban van mikor a megszokott csirke, pulyka, kacsa, disznó kombók mellett vágynék egy kicsit más ízekre. No ilyenkor jön el a pillanat mikor szépen módszeresen végiglátogatom a piac minden hentesét és körbe nézem az árakat és a húsok nagyságát. Mert bizony a steak, mint olyan, nem csak nem olcsó, de elég méretes darabokban is árulják őket. Éppen ezért ha vagy olyan szerencsés, mint én, és van minimum egy - két bevált, megbízható és jó fej hentesed, akkor van esély rá, hogy, kisebb darab husikákhoz is hozzá juthass, s ne csak mamut méretű húsokhoz :)  No persze kinek a pap, kinek a papné, mi nem eszünk olyan nagy mennyiségeket, így nekem felesleges a nagy mennyiségek megvásárlása, míg van akinek a fél kilós szelet hús is kevés :) 

Nos, tehát, ha megvan a megfelelő méretű húsunk, mehetünk tovább a zöldség részlegre. Saláta, paradicsom és lila burgonya, ami ehhez az ételhez szükséges, A lila burgonyában semmi különleges nincs, pusztán csak a színe, de ízre ugyanolyan, mint a megszokott sárga vagy piros burgonya.

Adag: 2 fő

Ár: kb. 2000 Ft

Elkészítési idő: 45 perc

 

Hozzávalók:

  • 2 szelet 200 grammos marha steak 
  • 20 dkg lila burgonya
  • fél fej jégsaláta
  • 2 szem paradicsom
  • Öntet gyakorlatilag ízlés szerint bármi lehet. Én most itthon kevertem ki egy joghurtos, fokhagymás öntetet.
  • só, bors ízlés szerint
  • Olaj a sütéshez
  • kb. fél dl vörösbor

Elkészítés:

A húst alaposan sózzuk, borsozzuk be, hagyjuk picit állni, majd felhevített serpenyőben egy csepp olajon süssük meg. Van aki jobban átsütve, van aki kevésbé átsütve szereti, ezért mindenki maga döntse el mennyi ideig süti a húst. A sütési idő függ a hús méretétől, vastagságától és attól milyen állagot szeretnénk elérni. Jól átsültet, közepesen átsültet vagy véreset. 

Míg a hús sül, egy tepsibe helyezzük a hasábokra vágott lila burgonyákat, megszórjuk sóval, meglocsoljuk pici olajjal, majd a sütőbe dugjuk sülni. Egyúttal a salátát is összedobhatjuk. Salátát aprítjuk, paradicsomot daraboljuk, összevegyítjük, majd az öntetet is elkészítjük. Fél doboz natúr joghurtba (nálam laktózmentes) keverjünk bele 1 nagyobb gerezd zúzott fokhagymát, pici sót, borsot, és egy egy evőkanál majonézt. Felhasználásig hűtőben tároljuk. 

Amikor a hús elkészült, kivesszük és pihentetjük alufólia alatt, a serpenyőbe pedig kb. fél dl vörösbort öntünk és azzal feloldjuk az esetleg letapadt pörzsanyagot, s pár percig forraljuk, aztán a húst kivesszük a fólia alól, az abból kifolyó húslét is a serpenyőbe helyezzük a hússal együtt s így tálaljuk. 

steak_salataval_sult_lila_krumplival_8.JPGsteak_salataval_sult_lila_krumplival_4.JPGsteak_salataval_sult_lila_krumplival_6.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr1414177643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása