Gyerekkoromban nem szerettem a sütőtököt, manapság azonban egyre sűrűbben készítem. Például egy ilyen krémleves formájában.
Ami egészséges, gluténmentes, laktózmentes, vegetáriánus. És szerintem finom is :)
Hozzávalók:
- 75 dkg sütőtök
- 2 közepes méretű burgonya
- 1 db vöröshagyma
- 2 ek olaj
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet chillipehely
- 1 tk só
- 1 tk méz
- 700 ml alaplé
- 400 ml növényi tejszín
Feltét:
- 1 nagyobb alma
- 4 ek natúr tökmag
- 4 ek mandulaszelet
- 1 csipet só
- 1 csipet fekete bors
- Fél citrom leve
- 1 ek olíva vagy tökmag olaj
Elkészítés:
A tököt és a burgonyát vöröshagymát megpucoljuk, majd a vöröshagymát apró kockákra vágva 2 ek olajon megfonnyasztjuk. Erre kerül a kockázott tök és burgonya, majd mézzel csorgatjuk, s fűszerezzük, és piritjuk pár percig. Majd felöntjük alaplével s puhára főzzük őket. Amikor megpuhultak a zöldségek egy botmixerrel pürésítjük s hozzá adjuk a tejszínt s azzal is összevegyítjük. Ízlés szerint fűszerezzük még ha szükséges.
A feltéthez az almát apróra kockázzuk, összekeverjük a tökmaggal, mandulával, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk citrommal és olajjal, s összevegyítjük.