Azon embereknek, akik érzékenyek a tej valamely összetevőjére, más alternatíva után kell néznie. Ezekre lehet remek megoldás a növényi tej. Hiszen sem laktózt sem az érzékenységet okozó fehérjét nem tartalmazza. A bolti növényi tejek azonban elég borsos áron vannak. Viszont ha a tej, mint olyan problémát okoz az embernek, akkor ha szeretne kávézni, esetleg sütni, főzni, akkor muszáj, hogy ezt a megoldást válassza. Viszont az áruk miatt meggondolandó, hogy mennyit használ belőlük az ember lánya.
Éppen ezért gondoltam arra, hogy megpróbálom az otthoni praktikákat bevetni s megpróbálom, hogy valahogy kihozzam a legjobbat az itthoni gyártásból. Végtelenül egyszerű a folyamat s tulajdonképp első próbálkozásra nem is lett rossz.
Hozzávalók:
- 1 pohár rizs (2 dl)
- 8 dl víz
- csipet só
- édesítés gyanánt méz, vagy édesítőszer ízlés szerint
Elkészítés:
A rizst feltesszük főni, amikor megfőtt, hagyjuk még fedő alatt dagadni a rizst. Ízesítsük ízlés szerint. Majd egy turmixgépbe téve turmixoljuk össze, s amikor már semleges állaga lett a tejnek, egy sűrű szitán át szűrjük le. A boltihoz leginkább ennek hasonlít az íze. Bár többféle módon lehet elkészíteni otthon a növényi tejet.
Ha sűrűbben szeretjük, akkor kevesebb vizet adjunk hozzá, ha hígabban, akkor többet.
Azért borzasztó egyszerű elkészíteni, mert szinte mindenhol lapul egy kis maradék rizs a hűtőben. S így pillanatok alatt elkészíthető a reggeli kv-hoz való növényi tej.