Mondanom sem kell, glutén és laktózmentesen :)
Adag: 4-6 fő
Ár: kb. 1500 Ft
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók:
A tésztához
- 2 db tojás
- 30 dkg Shär tészta liszt
- csipet só
- 3 dl hideg víz
A raguhoz
- 0.5 dl étolaj
- 2 kis fej vöröshagyma
- 60 dkg darált hús (30 dkg sertés + 30 dkg marha)
- 240 g darabolt paradicsom szószban
- 140 g paradicsompüré
- 3 dl száraz vörösbor
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 1 csipet majoranna
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 nagyobb gomba
A besamellhez:
- 0.5 dl napraforgó olaj
- 3 csapott evőkanál rizsliszt
- 5 dl laktózmentes tej
- fél reszelt szerecsendió
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint
- 10 dkg laktózmentes eidami sajt
Tetejére:
- 15 dkg laktózmentes eidami sajt
Elkészítés:
A húsokat kevés olajon pirítjuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mikor már megpirult, hozzá adjuk a kockázott vöröshagymát, és a fokhagyma nyomón áttört fokhagymát, majd ráöntjük a kockázott paradicsomot és a sűrített paradicsomot. Alacsony lángon rotyogtassuk, míg sűrűre össze nem fő. Ekkor adjuk hozzá a szeletekre vágott gombát (opcionálisan kockára is vágható), majd a szegfűszeget, majorannát és a 3 dl vörösbort. Míg a gomba puhul, készítsük el a besamell mártást.
Az olajat hevítsük fel, majd szórjuk bele a lisztet és pirítsuk kissé, mintha rántást készítenénk. Majd öntsük rá a tejet, adjuk hozzá a fűszereket és a sajtot. Egy kézi habverő segít a csomómentes állag elérésében. Főzzük addig amíg sűrű krémet nem kapunk.
A tésztát gyúrjuk össze, és nagyjából 2 mm vastagságúra nyújtsuk ki. Én a megfelelő forma eléréséhez rakjuk rá a tésztára a tepsit amiben sütni fogjuk a lasagnet s vágjuk körbe. Így éppen megfelelő méretű tésztát kapunk. Ezt vágjuk négybe, hogy négy lasagne tésztalapot kapjunk, majd forró lobogó vízben főzzük ki. Én most épp ráértem, így egyesével főztem ki a lapokat, hogy tuti ne törjenek össze és ragadjanak össze.
Majd mikor a tészta is megfőtt, állítsuk össze az ételt.
A tepsit vékonyan olajozzuk ki, majd rakjunk le négy tészta lapot, erre egy kevés besamell mártás kerül, majd a boros gombás hús, aztán megint tészta, besamell és ragu. Addig ismételjük a folyamatot amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére mindenképp tészta kerüljön, majd arra egy jó adag reszelt sajt.
180 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt süssük pirosra, ropogósra.