Néha ránk tör a "lángos ehetnék". S mivel én nem ehetek máshol, így megcsináltam magamnak. Ez a tészta valami csodálatosan működik, gyönyörűen megkel, s sütés után is levegős, puha, lyukacsos szerkezetű lesz..
Mérhetetlen boldog vagyok, hogy egyrészt ízlik mindkettőnknek, másrészt, hogy végre ehetek lángost :)
A tészta hűtőben napokig eláll, így a következő napokban minden nap lángost eszünk :
Hozzávalók:
- 500 gr Penny gluténmentes kenyérliszt
- 2 tk só
- 1 csomag lidl friss élesztő - ez 4.2 dkg. (Ha budafoki élesztőt használunk, akkor 4 dkgot használjunk)
- 100 ml meleg de nem forró víz
- 1 kk cukor
- 2 egész tojás
- 350 gr kefír
- Étolaj vagy zsir a sütéshez és a zacskóba, amiben tároljuk a tésztát
- Sajt, tejföl, fokhagyma
Elkészítés:
Egy tál aljába kanalazzuk a sót, majd erre szitáljuk a lisztet, aminek a közepére mélyedést fúrunk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, egy pici cukrot, s 1 dl meleg vizet. Hagyjuk felfutni az élesztőt, majd hozzá adjuk a tojást, és a kefírt, s a dagasztó géppel szép egyenletes tésztát dagasztunk. Ragadós lesz a tészta, de mire megkel szépen lehet majd formázni olajos kézzel. Miután kidolgoztuk a tésztát, olajozott zacskóba tesszük, s hagyjuk szépen megkelni.
A zacskóval együtt hűtőben napokig eláll, ha nem szeretnénk azonnal mindet kisütni.
Én most csak 2 darabot sütöttem ki, amennyit megettünk épp. Főképp azért mert, mint minden gluténmentes tészta, illetve, mint minden lángos, ez is frissen a legjobb.
Nagyon laza, nagyon könnyű, könnyen szakadó tésztával kell dolgoznunk, erősen olajos kézzel is nehezen helyezhető az olajba, néhol lyukadni is fog. Igyekezzünk se nem túl vékony tésztát nyújtani - kézzel nyújtva - se nem túl vastagra hagyni a tésztát. A tészta szerkezete sütés után így lesz könnyű, puha, finom.