Kefíres Lángos gluténmentesen
2025. február 03. írta: Ízvilágom

Kefíres Lángos gluténmentesen

img_20250205_082129.jpgNéha ránk tör a "lángos ehetnék". S mivel én nem ehetek máshol, így megcsináltam magamnak. Ez a tészta valami csodálatosan működik, gyönyörűen megkel, s sütés után is levegős, puha, lyukacsos szerkezetű lesz..

Mérhetetlen boldog vagyok, hogy egyrészt ízlik mindkettőnknek, másrészt, hogy végre ehetek lángost :)

A tészta hűtőben napokig eláll, így a következő napokban minden nap lángost eszünk :

Hozzávalók:

  • 500 gr Penny gluténmentes kenyérliszt
  • 2 tk só
  • 1 csomag lidl friss élesztő - ez 4.2 dkg. (Ha budafoki élesztőt használunk, akkor 4 dkgot használjunk) 
  • 100 ml meleg de nem forró víz
  • 1 kk cukor
  • 2 egész tojás
  • 350 gr kefír
  • Étolaj vagy zsir a sütéshez és a zacskóba, amiben tároljuk a tésztát
  • Sajt, tejföl, fokhagyma

Elkészítés:

Egy tál aljába kanalazzuk a sót, majd erre szitáljuk a lisztet, aminek a közepére mélyedést fúrunk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, egy pici cukrot, s 1 dl meleg vizet. Hagyjuk felfutni az élesztőt, majd hozzá adjuk a tojást, és a kefírt, s a dagasztó géppel szép egyenletes tésztát dagasztunk. Ragadós lesz a tészta, de mire megkel szépen lehet majd formázni olajos kézzel. Miután kidolgoztuk a tésztát, olajozott zacskóba tesszük, s hagyjuk szépen megkelni. 

A zacskóval együtt hűtőben napokig eláll, ha nem szeretnénk azonnal mindet kisütni.

Én most csak 2 darabot sütöttem ki, amennyit megettünk épp. Főképp azért mert, mint minden gluténmentes tészta, illetve, mint minden lángos, ez is frissen a legjobb. 

Nagyon laza, nagyon könnyű, könnyen szakadó tésztával kell dolgoznunk, erősen olajos kézzel is nehezen helyezhető az olajba, néhol lyukadni is fog. Igyekezzünk se nem túl vékony tésztát nyújtani - kézzel nyújtva - se nem túl vastagra hagyni a tésztát. A tészta szerkezete sütés után így lesz könnyű, puha, finom. 

img_20250203_173424.jpg

img_20250205_081749.jpgimg_20250205_082121.jpgimg_20250205_082129.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr8818788016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása