Babérral göngyölt csirkemell narancsos vajtökkel, vegyes körettel
2017. november 09. írta: Ízvilágom

Babérral göngyölt csirkemell narancsos vajtökkel, vegyes körettel

Villám gyorsan, megfizethető áron készíthető finom főétel készült nálunk csirkemellből. S természetesen laktóz és gluténmentes minden tekintetben.

A csirkemell örök favorit, amiből, akár egy diétába is könnyen beilleszthető ételek tömkelegét is el lehet készíteni, mint tudjuk. Ezt az ételt is bármilyen egyéb hússal (kacsa, liba, bárány, marha, sertés) el lehet készíteni, kinek - kinek saját szájíze szerint. De akár bármilyen egyéb körettel, vagy akár anélkül is kiváló fogás lehet.

Tehát mint minden étel, ami a konyhámban készült, majdnem mindig opcionálisan változtatható hozzávalókat tartalmaz. Hiszen mint azt oly sokszor említettem, én a lusta és spórolós szakács kategóriába tartozom, s ha csak nem teljesen üres a kamrám, akkor bizony abból főzök, ami idehaza van. Jelen esetben sem történt ez másképp.

S micsoda öröm, hogy a Zuram azt mondta, hogy bár ő nem szereti a tököt, de nem is lehetett érezni, hogy milyen zöldségből készült, és bizony nagyon ízlett neki. 

Adag: 2 fő

Ár: 1800 Ft

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

  • 1 egész közepes nagyságú csirkemell
  • 4 -6 szelet szeletelt bacon szalonna
  • 8 levél friss babérlevél (ha nincs friss természetesen a szárított is tökéletesen megteszi)
  • kb. 30 dkg vajtök (főző tök)
  • 1 narancs leve
  • 1 evőkanálnyi vaj
  • 2-3 szál friss kapor összeaprítva (szárított is megteszi)
  • 1,5 dl fehérbor
  • 2 teáskanálnyi barna cukor
  • 1 csomag zacskós rizs
  • fél pritaminpaprika (épp amilyen a kezünkbe akad)
  • 1 avokádó
  • pár szem jalapenó paprika (attól függ mennyire szeretjük a csípőset)
  • 1 paradicsom
  • 1 sárga paradicsom
  • 1 teáskanál olíva olaj
  • bors
  • kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:

A rizst sós vízben feltesszük főni. Eközben a paprikát, paradicsomot megmossuk, felszeleteljük, s egy tálba halmozzuk. Az avokádót megtisztítjuk, s kockára vágjuk, és a jalapenó paprikával együtt a salátás tálba halmozzuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kevés olíva olajjal, majd jól összekeverjük, s hűtőbe tesszük felhasználásig.

A csirkemellet ketté vágjuk, megtisztítjuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ráhelyezzük a babér leveleket és bele göngyöljük őket a baconbe. Fogpiszkáló segítségével mind a bacont, mind pedig a babér leveleket könnyebben tudjuk rögzíteni a húshoz. Kevés forró olajon pici kérget sütünk a húsra, vigyázva, hogy a bacon ne égjen meg, mikor minden oldalát sütöttük legalább 2-2 percig, akkor adjuk hozzá az evőkanálnyi vajat, majd a fehérbort és a barna cukrot. Ezután közepes tűzön hagyjuk, hogy a bor elforrjon róla, és ez alatt az idő alatt a hús is megpuhul.

Egy másik serpenyőben, kevés olajra rádobjuk a kockára vágott vajtököt, sózzuk, borsozzuk, és mikor már kapott egy kis kérget a tök (ez idő alatt jóformán át is fő) hozzá adjuk az apróra vágott kaprot, valamint a narancs levét. Hagyjuk még pár percig a narancslében párolódni, s miután a lé szinte teljesen elpárolgott róla, késznek nyilváníthatjuk. Közel egy időben készül el a tök és a hús is, s már tálalható is.

_sonkaba_tekert_zsalyas_csirke_narancsos_vajtokkel_2.JPG_sonkaba_tekert_zsalyas_csirke_narancsos_vajtokkel_4.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr2713219661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása