Természetesen glutén és laktózmentesen, de megszokhattuk már, hogy ami ilyen formában elkészíthető, az nem mentes változatban is ;)
Imádom az avokádót, ergo imádom a guacamole szószt is. Szeretem a paradicsomot, szeretem a csirkét, és szeretem a tortillát is. Ezek egyvelegéből születik a csirke fajitas, ami hihetetlenül finom (számomra legalább is), bármikor, bármennyit meg tudnék enni belőle. De hát ugye az a fránya diéta… :) :)
Azt hiszem is tudnék többet hozzá fűzni ehhez az ételhez, mint hogy hmmm… :)
Adag: 4 fő
Ár: 1700 Ft
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók:
A tortillához:
- 370 g gluténmentes liszt (NutrieFree)
- 1 tk sütőpor
- 2 tk só
- 2,5 dl langyos víz (bár inkább amennyit felvesz)
- 1 dl étolaj
- kevés liszt a nyújtáshoz
A guacamoléhoz:
- 1 nagy érett avokádó
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- ½ lime leve
- ½ csomag koriander
- csipet só
A paradicsom salsához:
- 2 kisebb paradicsom
- 1 kicsi lilahagyma
- 1 csilipaprika (nekem az ablakban terem, egészen aprók, de annál erősebbek)
- 1 csomag petrezselyemzöld
- ½ lime leve
- só ízlés szeri
- bors ízlés szerit
- 1 ducibb gerezd fokhagyma (vagy két kisebb)
A fajitashoz:
- 30 dkg csirkemell filé
- ½ lime frissen facsart leve
- ½ narancs frissen facsart leve
- 2 ek. olaj
- 1 tk őrölt füstölt paprika
- 1 tk őrölt római kömény
- csipet só
- csipet bors
- 2 ducibb gerezd fokhagyma
- Negyed zöld kaliforniai paprika
- Negyed sárga kaliforniai paprika
- Negyed piros kaliforniai paprika
- 1 chili paprika
- 1 kisebb lilahagyma
- 2 ek étolaj
- Tejföl (laktózmentes)
- Reszelt sajt (laktózmentes)
Elkészítés:
A paradicsom salsához az összes hozzávalót konyhai robotgép segítségével durvára aprítjuk, majd kis tálkába töltjük. Ízlés szerint fűszerezhetjük amennyiben úgy ítéljük meg, hogy szükséges.
A guacamoléhoz az avokádót kettévágjuk, eltávolítjuk a magját, s egy kanál segítségével kikanalazzuk a húsát. A hagymát a robotgépben pépesre vágunk, s ehhez hozzáadjuk az avokádót is. Ezután a lime levét, a és az aprított koriandert is a keverékhez adjuk, majd fűszerezzük. A robotgép segítségével pár pillanat alatt pépesítjük, majd szintén tálkába rakjuk.
A tortillákhoz a hozzávalókat összedolgozzuk, megszórjuk kevés lisztel és 10- 15 percig pihentetjük. Ezután lisztezett deszkát kinyújtjuk és kis gömböket formázunk belőle, amiket 1-2 mm vastagságú koronggá nyújtjuk. Egy serpenyőt felforrósítunk (nem kell hozzá zsiradék, szárazon sütjük) és egyenként kisütjük a tortillákat. A kisült tortillákat forrón nedves konyharuhába tesszük és bebugyoláljuk, így puha marad.
A csirkemelleket megmossuk, és csíkokra vágjuk. Tálba tesszük a fűszerekkel, a limem-mal, hozzáadjuk az olajat és a pépesített fokhagymát is. 15 percig pihenni hagyjuk.
A paprikákból egyforma csíkokat vágunk, a hagymát durvára szeleteljük és egy serpenyőben, kevés forró olajon, magas lángon megpirítjuk. Amikor már van színe a húsnak ráfacsarjuk a narancs levét. Amikor kész, kiszedjük a serpenyőből, s ugyanebbe a serpenyőbe öntünk még egy kevés olajat és rádobjuk a zöldségeket is. Lepirítjuk őket és ha kész összekeverjük a hússal.
Tálaláskor mindenki magának megpakolhatja a tortilláját szósszal, zöldséges hússal, sajttal, tejföllel.
Maradandó ízélmény!