A spájz pakolása, s egy jól hangzó "wow, mik vannak itthon" csatakiáltás közben ráleltem egy pár nemrég vásárolt tonhal konzervre, amit amikor megvettük, mêg salátának szántuk. No igen. A saláta nem készült el. Cserébe egy remekbe szabott tonhalas tészta kerekedett belőle.
Adag: 2 fő
Ár: 800 Ft
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
- 2 doboz tonhalkonzerv
- 16 dkg csavart tészta(gluténmentes)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 negyed citrom leve
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 kis dobozos tejföl (laktózmentes)
- 20 dkg sajt ízlés szerint ( én egyik adagra edami sajtot reszeltem, a másikra kék penészest daraboltam)
- szezámmag a tetejére
Elkêszítês:
A tésztát bőséges, sós vízben feltesszük főni.
Míg a tésztavíz felforr, s a tészta megfő, a konzervekről leszűrjük az olajat, amit egy serpenyőbe fogunk fel. Ezt felhevítjük, és ebbe tesszük az apróra vágott vöröshagymát, amit kissé megfonnyasztunk. Ezután hozzá adjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, a petrezselymet, sót, borsot, és a tonhalat. Az egészre rácsavarjuk a citrom levét, és egyszer jól összeforraljuk, majd ráborítjuk a doboz tejfölt, s ezzel is összeforgatjuk. Ez idő épp elégnek kell legyen ahhoz, hogy a tészta épp fogkeményre főjön. Szűrjük le és keverjük a tonhalhoz. Ezután egy (ez esetben kettő) kerámia sütőtálba rakjuk a tonhalas tésztát, megszórjuk sajttal és szezámmaggal, és a sajt barnulásáig sütjük.