Itt a borsó szezon végre. A finom zsenge borsót szívem szerint a hüvelyéből kibontva, nyersen eszegetném. De hát akkor mi maradna ebédre, ugyebár. Pedig a remek gyerekkorból felsejlő emlékek, mikor a nagymamánál összeült kicsi és nagy, és közösen fejtettük a borsót. Mi gyerekek pedig egyet az edénybe, egyet a szánkba fejtettünk :)De jó is volt ;)
Ez a leves egy villámgyors, olcsó és finom leves. Kevés alapanyagból készül, mégis laktató finomság.
Adag: 4 fő
Ár: 600 Ft
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
- 4 maréknyi kifejtett borsó
- 1 közepes fej vöröshagyma (nálam most ez is a kertből frissen került a konyhapultra)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kk só
- ízlés szerint őrölt bors
- 1'5 liter víz
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- 1 dl laktózmentes főzőtejszín
- 1 tk étkezési keményitő
- pici olaj
Leves betét:
- 1 virsli
- kb 5 dkg sajt ( nálam most gouda)
Elkészítés:
A megtisztított hagymát apróra vágjuk, s pici olajon megdinszteljük. Mikor már kellően megfonnyadt, s kapott egy pici színt, adjuk hozzá a szintén egészen apróra vágott fokhagymát, s pár perc után a borsószemeket és az apróra vágott petrezselymet is. Ízesítsük sóval, borssal, s öntsük fel vízzel. Uszkve 15 perc bőven elég neki ahhoz, hogy megfőjön. Mikor a borsó megfőtt, egy botmixerrel pürésítsük, majd a keményítőt keverjük össze a hideg tejszínnel, s öntsük a levesbe. Ha túl sűrűnek ítéljük öntsük fel pici vízzel. Egyet forr, s máris elkészült a levesünk.
Amit én most felkarikázott sült virslivel, s ropogós sajtforgáccsal tálaltam.
A virslit megfőzzük, felkarikázzuk, majd egy teflon serpenyőben picit megpirítunk. Mikor kellőképp megsült, egy marék (kb 5 dkg) reszelt sajtot szórunk a serpenyőbe, s megvárjuk míg szép barna színt kap. Ha picit kihűlt (nem égeti a kezet) apró darabkákra tördeljük, s a levesre szórva kínáljuk.