Borsópüré leves (Glutén és laktózmentesen)
2016. július 07. írta: Ízvilágom

Borsópüré leves (Glutén és laktózmentesen)

Itt a borsó szezon végre. A finom zsenge borsót szívem szerint a hüvelyéből kibontva, nyersen eszegetném. De hát akkor mi maradna ebédre, ugyebár. Pedig a remek gyerekkorból felsejlő emlékek, mikor a nagymamánál összeült kicsi és nagy, és közösen fejtettük a borsót. Mi gyerekek pedig egyet az edénybe, egyet a szánkba fejtettünk :)De jó is volt ;)

Ez a leves egy villámgyors, olcsó és finom leves. Kevés alapanyagból készül, mégis laktató finomság. 

Adag: 4 fő

Ár: 600 Ft

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók:

  • 4 maréknyi kifejtett borsó
  • 1 közepes fej vöröshagyma (nálam most ez is a kertből frissen került a konyhapultra)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk só
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1'5 liter víz
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 1 dl laktózmentes főzőtejszín
  • 1 tk étkezési keményitő
  • pici olaj

Leves betét:

  • 1 virsli
  • kb 5 dkg sajt ( nálam most gouda)

Elkészítés:

A megtisztított hagymát apróra vágjuk, s pici olajon megdinszteljük. Mikor már kellően megfonnyadt, s kapott egy pici színt, adjuk hozzá a szintén egészen apróra vágott fokhagymát, s pár perc után a borsószemeket és az apróra vágott petrezselymet is. Ízesítsük sóval, borssal, s öntsük fel vízzel. Uszkve 15 perc bőven elég neki ahhoz, hogy megfőjön. Mikor a borsó megfőtt, egy botmixerrel pürésítsük, majd a keményítőt keverjük össze a hideg tejszínnel, s öntsük a levesbe. Ha túl sűrűnek ítéljük öntsük fel pici vízzel. Egyet forr, s máris elkészült a levesünk. 

Amit én most felkarikázott sült virslivel,  s ropogós sajtforgáccsal tálaltam. 

A virslit megfőzzük, felkarikázzuk, majd egy teflon serpenyőben picit megpirítunk. Mikor kellőképp megsült, egy marék (kb 5 dkg) reszelt sajtot szórunk a serpenyőbe, s megvárjuk míg szép barna színt kap. Ha picit kihűlt (nem égeti a kezet) apró darabkákra tördeljük, s a levesre szórva kínáljuk. 

image_103.jpegimage_102.jpegimage_104.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr808872398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása