Gluténmentes extra puha, extra omlós mézeskalács
2024. április 26. írta: Ízvilágom

Gluténmentes extra puha, extra omlós mézeskalács

img_20231219_184558.jpgTalán fura, hogy ilyenkor kerül ki a recept, de ki szerettem volna próbálni meddig marad puha ezekből az összetevőkből a kalács. S jelentem hónapokig.

Gluténmentes lisztből, tartósan puha, akár hónapokig puha mézeskalácsot készíteni? Bizony lehetséges.

Ez a mézeskalács, még karácsony után hónapokkal is omlós, puha, már - már túl puha is volt. A fém dobozos tárolás kiváló alternatívát jelent a tárolásra. 

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg gluténmentes lisztkeverék (nálam most Schar sütemény liszt) 
  • 25 dkg méz
  • 12 dkg vaj (nálam laktózmentes)
  • 12 dkg porcukor
  • 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 db tojás

Elkészítés :

Egy tálban keverjük össze a puha vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a mézet és a tojásokat. Egy másik edényben keverjük össze a gluténmentes lisztet, a mézeskalács-fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. Vegyítsük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, majd gyúrjuk össze a masszát. Ha elválik a kezünktőlés az edény szélétől, készítsünk belőle egy gombóvot és csomagoljuk frissen tartó fóliába, és tegyük a hűtőbe egy órára. Vagy akár egy éjszakára.

A pihentetést követően a tésztát gyúrjuk át rizsliszttel lisztezett felületen, majd nyújtuk ki kb fél centi vastagra. Szaggassuk ki a tetszőleges formákra és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Süssük 170 fokon körülbelül 10 percig, majd vegyük ki a sütőből. Várjunk 5-10 percet, és szedd ki a tepsiből.  Ez azért szükséges mert forrón még nagyon könnyen törik a süti.

Majd ha teljesen  kihűlt, a szokásos módon, cukormázzal díszíthetjük. 

Egyebekben amennyiben szeretjük, miért is ne készíthetnénk bármikor az évben mézeskalácsot? Hiszen az csupán egy szokás, hogy csak karácsonykor készül ez az édesség. S ha a fenyőfa forma helyett nyuszika, vagy bármely egyéb formát választjuk, máris fogyaszthatjuk éven át ezt az édességet :)

img_20231219_184622.jpgimg_20231219_182958.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr3318390725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása