Szeretjük Erdélyt. A hangulatot ami ott van, az emberek kedvességét, az életformát ahogyan a havasokban élnek, a finomságokat amiket készítenek. A tájat ami szemet gyönyörködtető.
Ezért ehhez a lekvárhoz szükséges áfonyát is Erdélyből hoztuk. Igazi, erdőben szedett áfonya. Ott nagy hagyománya van az áfonya lekvárnak, s persze a pálinkának.
Ezért nem hagyhattuk ki, hogy onnan hozzunk mi is, s ottani alapanyagból készítsük el idehaza a lekvárt.
Hozzávalók:
- 2 kg Áfonya
- 90 dkg cukor (kerülhet bele 1 kg cukor is, ha édesen szeretjük, én nem szeretem a lekvárok nagyon édesen)
- Fél citrom leve
Elkészítés:
Az áfonyát egy edénybe fektesszük főni, majd egy villával vagy egy krumpli nyomóval (én utóbbit választottam) a gyümölcs felét összetörjük, a többi szemet egészben hagyjuk. Amikor felforrt hozzá adjuk a cukrot. S amikor ezzel is összerottyant rakjuk csírátlanított üvegekbe.
Ha túl hígnak véljük, rakhatunk bele lekvár befőzőt de ha kevésbé sűrűn szeretjük, úgy nem szükséges.
Mi, szintén Erdélyből hozott cserép kenyér sütőben készült gluténmentes kenyérre kenve fogyasztjuk.
Vagy Papanasra csorgatva. Hamarosan erről is hozom a receptet.