Krumpligombóc leves
2024. április 27. írta: Ízvilágom

Krumpligombóc leves

img_20240427_130804.jpgEz is egy régi, ma már úgy mondják retró leves, ami könnyen elkészíthető, laktató, finom, és hús nélküli. 

Ezt a levest személy szerint igencsak kedvelem, sokszor készítem. 

Annyiban más csupán az enyém, attól amit nagyanyáink készítettek, hogy én rakok bele sárgarépát, ők nem feltétlen tették. Ahány ház, annyi szokás. 

Hozzávalók: 2-4  főre

  • 3 db közepes krumpli
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 ek disznózsír
  • 1 tk pirospaprika 
  • Só ízlés szerint
  • Bors ízlés szerint 
  • 1 csipet ételízesítő (a házilag készített a legjobb)
  • 1 kisebb tojás
  • Annyi liszt amennyit felvesz a gombóc. Nálam ez most 3 evőkanál volt, gluténmentes. 
  • 1 ek házi tejföl

Elkészítés :

A krumplit sós vízben megfőzzük, majd szűrőkanál segítségével kiszedjük a főzővízből, amire később még szükségünk lesz. Amíg a krumpli hűl, apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát és és kevés zsíron üvegesre pároljuk, majd ra rakjuk a karikára vágott sárgarépát. Pár percig együtt pároljuk a répával, majd megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal, s felöntjük a krumpli főző vizével. Attól függően mennyi vízben főztük a krumplit, kb 1 - 1.2 liternyi főzővizet használjunk. Igény szerint sima vízzel kiegészíthető.

Majd lassú lángon a répát puhára főzzük. 

Addig összeállítjuk a gombócokat. A krumplit villával vagy krumpli nyomóval összenyomjuk, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kisebb tojást, s kb 2 evőkanál lisztet. Ha nagyobb a tojás több lisztet fog felvenni a tészta. Egy lágy, de formázható tésztát kell kapjunk, s amikor a répa is megfőtt a levesben, apró, falatnyi gombócokat gyúrunk lisztes kézzel, s bele adagoljuk a levesbe őket. Addig főzzük amíg a gombócok mind feljönnek a leves felszínére. De egyet félbe vágva is ellenőrizhető, hogy megfőttek e a gombócok. Ha a gombócok megfőttek, egy kanál tejfölt elkeverünk a levesben. Akár a tányérba is adatunk plusz tejfölt hozzá. S forrón tálaljuk.img_20240427_130810.jpgimg_20240427_130814.jpgimg_20240427_130755.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr7418391345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása