Gyerekkorom egyik kedvenc sós finomsága. Egyszerű, gyors, olcsó, laktató és az az igazság, hogy olyan finom, hogy egy ember képes befalni belőle egy egész tepsivel. Nagymamám milliószor készítette annak idején, s manapság főképp nagybátyámnál kerül elő ez a finomság, de idehaza én is elkészítem a magam gluténmentes változatát. Nálam ez az a sós nasi, amiből indokolatlanul nagy mennyiséget vagyok képes elfogyasztani :)
Ezt osztom most meg is veletek!
Adag: 2-4 fő (hivatalosan legalább is ;) )
Ár: kb. 700 Ft
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt (nálam gluténmentes)
- 2 db tojás
- 3 dl tej (nálam laktózmentes)
- 5 db krumpli
- 3 evőkanál sertés zsír (fontos, hogy zsír legyen, ettől lesz igazán autentikus, ropogós és finom)
- 1-2 tk. só
Elkészítés:
Egy tepsit vastagon kizsírozunk (legjobb ha nem teflon, hanem már többször használt, zománcozott tepsit használunk), majd a tepsi alját befedjük a nyers, vékony karikákra vágott krumplival.
A tejből, lisztből, sóból, tojásból és kevés zsírból sűrű palacsintatésztát készítünk, ráöntjük a lerakott sor burgonyára. A tetejét meglocsoljuk olvasztott zsírral (hogy szép fényes legyen a teteje), majd közepes lángon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Vékony, ropogós finomságot vehetünk ki a sütőből, ami pikk-pakk elfogy majd!
megjegyzés:
- ha a tésztát túl lágynak ítélnénk, tegyünk hozzá még lisztet, ha túl sűrűnek, akkor tejet. Fontos, hogy egy megfelelő állagú palacsinta tésztát kapjunk
- a pite akkor lesz igazán vékony ha egy nagy méretű tepsit használunk. Én a sütőkhöz általában kapott tepsit használom
- nálunk mindig a sarkakért ment/megy a harc :) az a legjobb, legropogósabb része. Persze a közepe is isteni!