Pestot tulajdonképp nem csak bazsalikomból lehet készíteni, hanem például akár sárgarépa zöldjéből is. Kis kreativitás kell hozzá, és máris egy ízeiben meglepően nagyon kellemes, selymes kencét kapunk, amit akár szendvicsekre halmozva, akár húsok mellé kiegészítő elemként fogyaszthatunk.
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor sárgarépa levele (nekem most egy csokorban 6 db répa volt)
- 1 marék dió (vagy sótlan mogyoró, esetleg kesudió)
- 1 ek citromlé
- csipet só (ízlés szerint mehet bele több is)
- 1 csipet fekete bors
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 2 ek sörélesztőpehely
- 2 ek olivaolaj
Elkészítés:
A répa zöldjét megmosom, tiszta konyharuhában megszárogatom, ezután egy turmixgépbe rakom minden egyéb hozzávalóval együtt, majd addig turmixolom, amíg kellemesen krémes állagot nem kapok. Ha száraznak tűnik, úgy kevés olivaolajat adhatunk még hozzá, de azt vegyük figyelembe, hogy a dió is kellőképp olajos, így nehogy túl olajos legyen a végeredmény. Közben kóstoljuk, ha nem elég sós, adjunk hozzá még sót, akár borsot is. A sörélesztőpehelytől elképesztően kellemes sajtos íze lesz a keveréknek.
Amellett, hogy gyorsan elkészíthető, ez a pesto ha nem hús mellé fogyasztjuk, akkor vegán, vega, gluténmentes, laktózmentes és módfelett egészséges is. A sörélesztő ugyanis magas fehérjetartalommal rendelkezik, javasolják a fogyasztását vérszegénységre, emésztés javítására, sok benne a B vitamin és az immunrendszert is erősíti.
A felhasználása is nagyon változatos lehet. Akár krémekhez adva, akár például palacsinta tésztához adva, kenyerek sütésénél, de akár a rizottó krémesítésére is lehet használni.