Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hozzá tudunk jutni a nyúlhúshoz (mindegy, hogy házi vagy vadnyúl) akkor bátran készítsünk belőle ugyanolyan finom ételeket, mint teszem fel csirkehúsból. A nyúl valamivel szárazabb fehér hús, így akár még diétába is beilleszthető.
Jelen esetbe én szimplán bepácoltam a nyúlcombot, s egyszerűen csak megsütöttem s salátával és sült krumplival tálaltam.
Ismét az odahaza fellelhető alapanyagokból dolgoztam, nem kellett külön bevásárolni, nem kellett gondolkozni vajon mi kell még, hanem amit a hűtőben s kamrában találtam, abból kerekedett egy szuper ebéd / vacsora.
Elkészítése végtelenül egyszerű, s mégis ízletes étel kerekedett belőle.
Adag: 2 fő
Hozzávalók:
- 2 db nyúl hátsó comb
- sült csirke pác só
- 1 doboz konzerv kukorica (fagyasztott is lehet természetesen)
- 1 kis dobozos tejföl (nálam laktózmentes)
- 2 evőkanál majonéz (az univer majonéz laktózmentes)
- csipet só
- csipet bors
- 4-6 szem krumpli
- kevés olaj
- zeller vékonyra szeletelve (diszítésképp - s hogy ne maradjon meg a hűtőben felhasználatlanul)
Elkészítés:
A nyúlcombot alaposan bedörzsöljük a pác sóval, majd fél órára félretesszük folpackba csomagolva a hűtőbe, hogy minél jobban átjárja a húst a pác. A zellert megpucoljuk, és egy reszelővel hajszál vékony szeleteket vágunk belőle. Ezeket a szeleteket betesszük egy sütőpapírral bélelet tepsibe, megszórjuk ételízesitővel, s pár csepp olajjal, majd alacsony lángon sütőbe tesszük. Ennek nagyjából fél óra szükséges ahhoz, hogy szépen megpiruljon, s közben ropogóssá is váljon. A burgonyát sós vizben, megpucolva feltesszük főni. A kukoricáról leöntjük a levet ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a tejföllel és majonézzel, majd hűtőbe rakjuk. Amikor a burgonya már majdnem teljesen puha, akkor leszűrjük, felkarikázzuk, és forró olajban megsütjük. Miközben a burgonya fő, majd sül, a nyúlcombot kivesszük a hűtőből, egy kevés olajjal meglocsoljuk, és alufóliával betakart tepsiben betesszük az előmelegített sütőbe, közepes lángon, bő 40 percig sütjük, majd mikor a hús már megpuhult, levesszük róla az alufóliát és szép piros kérget sütünk rá még nagyjából 10-15 perc alatt.
Az elkészítés logisztikáját természetesen a hús sütési idejétől tesszük függővé ahhoz, hogy minden sült része a tányérnak egyszerre, vagy közel egy időben legyen kész, s minden elemet forrón tálalhassunk. Tálaláskor a ropogós zeller szeleteket díszítésképp használjuk, de akár köretként is alkalmas lehet, sőt az ebéd utáni nassolásnak szánt chips is lehet belőle. Hiszen a zeller egy kalóriaszegény, egészséges zöldség, melynek fogyasztása bizonyosan hasznunkra válhat. Arról nem is beszélve, hogy sokan afrodiziákumként tekintenek erre a méltán kedvelt zöldségre.