Ezt a puszedlit véletlenül hoztam össze bevallom, mégis sokadszorra sütöm meg, mert olyan sikere volt elóbba baráti társaságban, azután a kollégák közt, majd a családban és a Zuramál is, hogy azt el sem hittem :)
Egy részről a kétkedők kóstolás után mint a sáskák martak rá, es boldogan konstatálták, hogy nem hiszik el, hogy ez mentes, másrészt pedig 10-ből 10-en receptet kértek. Ettől repes a szívem, hiszen olyan nehéz folyton magyarázni, hogy a mentes élet nem rizst és natúr húst jelent.
Ez a puszedlit azonnal lehet sütni, és napokig puha marad! (még úgy is, ha hanyag módon nem dobozoljuk be csak a konyha asztalon tároljuk :) )
Glutén és laktózmentes, ezért a tésztája picit lágyabb, mint a normál lisztből készült puszedlinek, ettől nem kell megijedni.
Adag: 25 - 45 puszedli
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
Puszedlihez:
- 350 g Schär B mix gluténmentes liszt
- 100 g köles liszt
- 80 g cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál cukrozatlan kakaó
- 1 kávéskanál fahéj
- 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál citromlé
- 1 tojás + 1 sárgája
- 1 púpos evőkanál laktózmentes tejföl
- 150 g akácméz
- 80 g zsír (vagy vaj, de a margarin ebben most nem jó)
Mázhoz:
- 100 g porcukor
- 1 tojásfehérje
- fél citrom leve
Elkészítés:
A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük egy dagasztó tálba. A lisztet én átszitáltam, hogy levegősebb legyen, de ez nem kötelező lépés. Én a robotgép dagasztó fejével kevertem ki a tésztát, de egy fakanál is megfelelő lehet. A zsírt megolvasztjuk és belekeverjük a lisztbe. Ezután a mézet felmelegítjük, de nem forraljuk, és hozzákeverjük a tésztához. Legvégen pedig a tojást, a tojás sárgáját, valamint a tejfölt is hozzáadjuk a tésztához, és a robotgéppel pár percig dagasztjuk. A sütőt 180-200 fokosra hevítjük, s a puszedliket egy zsírpapírral borított tepsibe helyezzük. Lisztes kézzel golyókat formázunk a tésztából és a tepsibe tesszük szellősen, mert terülni fognak. Középső szinten kb 12-14 percig süssük a puszedliket. Tálcára szedjük a sütiket, sima felületre, s még forrón kenjük le a mázzal.
Máz: a hozzávalókat habosítsuk fel, s kenjük a puszedlikre
Megjegyzés: ha a tészta túl lágy lenne adjunk hozzá kevés lisztet, de ne sokat mert megkeményedhet a puszedli. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát akkor pedig egy kis tejföllel lágyíthatjuk.
Megjegyzés 2: mezből a fent írt adagot adjuk a Tésztához mert ha túl sokat rakunk a tésztába, könnyen megkeményedhet.
Tárolni fém dobozban, hetekig tudjuk.