Mézes puszedli glutén és laktózmentesen
2019. november 10. írta: Ízvilágom

Mézes puszedli glutén és laktózmentesen

f089d2f1-3e68-4a39-b030-d163a4a87212.jpegEzt a puszedlit véletlenül hoztam össze bevallom, mégis sokadszorra sütöm meg, mert olyan sikere volt elóbba baráti társaságban, azután a kollégák közt, majd a családban és a Zuramál is, hogy azt el sem hittem :)

Egy részről a kétkedők kóstolás után mint a sáskák martak rá, es boldogan konstatálták, hogy nem hiszik el, hogy ez mentes, másrészt pedig 10-ből 10-en receptet kértek. Ettől repes a szívem, hiszen olyan nehéz folyton magyarázni, hogy a mentes élet nem rizst és natúr húst jelent.

Ez a puszedlit azonnal lehet sütni, és napokig puha marad! (még úgy is, ha hanyag módon nem dobozoljuk be csak a konyha asztalon tároljuk :) ) 

Glutén és laktózmentes, ezért a tésztája picit lágyabb, mint a normál lisztből készült puszedlinek, ettől nem kell megijedni. 

Adag: 25 - 45 puszedli

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

Puszedlihez:

  • 350 g Schär B mix gluténmentes liszt
  • 100 g köles liszt
  • 80 g cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál cukrozatlan kakaó
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 kávéskanál  őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál  citromlé
  • 1 tojás + 1 sárgája
  • 1 púpos evőkanál laktózmentes tejföl
  • 150 g akácméz 
  • 80 g  zsír (vagy vaj, de a margarin ebben most nem jó)

Mázhoz:

  • 100 g porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • fél citrom leve

Elkészítés:

A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük egy dagasztó tálba. A lisztet én átszitáltam, hogy levegősebb legyen, de ez nem kötelező lépés. Én a robotgép dagasztó fejével kevertem ki a tésztát, de egy fakanál is megfelelő lehet. A zsírt  megolvasztjuk és belekeverjük a lisztbe. Ezután a mézet felmelegítjük, de nem forraljuk, és hozzákeverjük a tésztához. Legvégen pedig a tojást, a tojás sárgáját, valamint a tejfölt is hozzáadjuk a tésztához, és a robotgéppel pár percig dagasztjuk. A sütőt 180-200 fokosra hevítjük, s a puszedliket egy zsírpapírral borított tepsibe helyezzük. Lisztes kézzel golyókat formázunk a tésztából és a tepsibe tesszük szellősen, mert terülni fognak. Középső szinten kb 12-14 percig süssük a puszedliket. Tálcára szedjük a sütiket, sima felületre, s még forrón kenjük le a mázzal. 
Máz: a hozzávalókat habosítsuk fel, s kenjük a puszedlikre

Megjegyzés: ha a tészta túl lágy lenne adjunk hozzá kevés lisztet, de ne sokat mert megkeményedhet a puszedli. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát akkor pedig egy kis tejföllel lágyíthatjuk.

Megjegyzés 2: mezből a fent írt adagot adjuk a Tésztához mert ha túl sokat rakunk a tésztába, könnyen megkeményedhet. 

Tárolni fém dobozban, hetekig tudjuk.b97166a9-10d7-4608-b880-c30ab2362a9f.jpeg45b2beae-15b6-4dbc-be36-5d380ed913d2.jpeg23d8a927-2307-400e-a89a-1e4d937efd40.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr415300150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása