Ennek a levesnek az ötlete abból adódott, hogy volt előző napról megmaradt főtt rizsem, melyhez a feltét már elfogyott, így valamit kezdeni kellett vele. Mivel nagyon szeretem a leveseket, így fogtam a maradék rizst, összekevertem egy kis tojással, liszttel és kevés fűszerrel, majd gyakorlatilag egy rántott leves alapot készítettem, s ebbe főztem meg a kis gombócokat. Egy igazi "maradékfelhasználós" leveske kerekedett.Kettő az egyben ételként, a forró levest is kanalazhattam, és a maradék rizst is felhasználtam.
Adag: 2-4 fő
Ár: 400 Ft
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
Gombóchoz:
- 10 dkg rizs
- 1 tojás
- csipet só
- csipet bors
- csipet tárkony
- diónyi vaj
- annyi liszt, amennyit fa massza elvesz (nálam gluténmentes liszt)
Leves alaphoz:
- 1 liter víz
- 1 teáskanál pirospaprika
- 2 ek. liszt (nálam gluténmentes)
- 1 ek étkezési zsír
- csipet só
- csipet bors
- csipet ételízesítő
Elkészítés:
A leveshez készítsünk egy rántás alapot, felöntjük vízzel és közepes lángon forrásig hevítjük. Amíg a leves forráshoz közelít, addig a gombócok összetevőit összegyúrjuk és kis, falatnyi gombócokat formázunk belőlük. Majd a forrásban lévő leves be tesszük őket, és kis lángon főzzük, míg a gombócok fel nem jönnek a leves felszínére. Forrón petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Egyszerű, olcsó, finom, forró, maradékfelhasználó (a dekorációval pedig igen, igen, a Húsvétra készülök :) )