Rántott szelet, petrezselymes krumplival és korianderes paradicsom salátával
2019. február 24. írta: Ízvilágom

Rántott szelet, petrezselymes krumplival és korianderes paradicsom salátával

img_8842.JPGIgen - igen ez is egy tavasz és nyár csalogató főétel. Nálunk legalább is tipikus volt, hogy minden évben mikor a szárnyasok már jérce korba értek, akkor friss csirke combot rántottunk és a zsenge akkor szedett krumplit tálalta mellé mama vagy anyu. Hiszen a legjobb a zsenge újkrumpliból készítve és a zsenge fiatal csirke combjával készíteni. Persze mások a sertésre esküsznek ha rántott húsról van szó.

Mindenesetre, az új krumpli és a jérce hiányában készült sertéstarjából és jelenleg rendelkezésre álló krumpliból és paradicsomból. Ez utóbbinak a koriander az életét mentette meg, mert szegény túl sok napfényt nem láthatott életében...sajnos...és sajnos ilyenkor nem kapni más minőségben paradicsomot. No de ettől eltekintve egy könnyen elkészíthető, hagyományosnak nevezhető vasárnapi ebédet sikerült összedobni.

 

Adag: 4 fő

Ár:  kb. 1500 Ft

Elkészítési idő: kb. 60 perc

Hozzávalók:

  • személyenként 1 szelet sertés tarja
  • 40 dkg krumpli
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek. étkezési zsír
  • bors
  • 4-5 szem paradicsom
  • 1 csokor koriander
  • 2 szál újhagyma
  • csipet cukor
  • 1 tk ecet
  • tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz (nálam gluténmentes)

Elkészítés:

A hús szeleteket sózzuk, borsozzuk, majd a szokásos módon bepanírozzuk őket. 

A paradicsomokat megmossuk, majd nagyobb kockákra vágjuk őket és egy öblös edénybe helyezzük. Az újhagymát karikára vágjuk, s hozzá adjuk a paradicsomhoz. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kevés cukorral, egy kis ecettel, majd az aprított koriandert is hozzá adjuk, s jó alaposan összekeverjük és tálalásig hűtőbe tesszük. 

A burgonyát megpucoljuk és felkarikázzuk (vagy kockákra is vághatjuk, vagy ha új krumpliról beszélünk egészben is hagyhatjuk. Ez utóbbin a héját is rajta szokás hagyni,de aki nem szereti kaparássza le nyugodtan), s a más felhevített zsiradékra helyezzük. Egyszer kétszer megforgatjuk, kevés sóval megszórjuk, s lefedjük. Az új krumpli alá nem kell vizet sem rakni. Én most épp csak egy kortynyi vizet azért raktam alá s alacsony lángon sűrűn kevergetve puhára főzzük. Jó esetben a víz kevéske mennyisége épp elfő addigra mire a krumpli megpuhul. Ezután az apróra vágott petrezselyemmel meghintjük. 

Míg a krumpli fő, addig bő olajban, vagy akár sütőben olaj nélkül (opcionálisan eldönthető) megsütjük a sertés szeleteket. 

A húst és burgonyát forrón, a salátát hidegen tálaljuk.

Egyszerű, de nagyszerű fogás!

img_8842.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr914651521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása