Most, hogy itt a hosszú hétvége, gondoltam sütni kéne valamit. Csak úgy, gyakorlásképp a karácsonyra.
Megtaláltam a nagymamám receptjeit. Kézzel írt, régi, ütött -kopott papírra gyorsan lekörmölt, néhol kissé zsíros, láthatólag sokszor használt papírlapok ezek. Egy idő után láthatólag már nem ő, hanem anyukám, vagy a nagynéném írta le helyette a recepteket. Igazi kincs ez nekem! És most, hogy megtaláltam, azt a tervem, hogy időről időre, ebből fogom elkészíteni a leírtak alapján a sütiket.Természetesen annyiban átalakítva, hogy glutén és laktózmentessé avanzsálom őket, de máskülönben, minden az eredeti recept szerint fog készülni.
No de jöjjön a számomra nagy becsben tartott recept.
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt (nálam 450 gramm Aldis gluténmentes lisztkeverék + 50 gramm bambuszliszt)
- 25 dkg margarin (Vénusz laktózmentes)
- 3 evőkanál porcukor
- 1 egész tojás
- 2 tojás sárgája
- 0.5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- A töltelékhez:
- 25 dkg cukor
- 25 dkg darált dió
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 üveg barack lekvár
- kevés rum (ha gyerekek is fogyasztják, a rum aroma is opció lehet)
- A tetejére:
- 15 dkg porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál fekete kávé
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzá adjuk a porcukrot, a tojásokat, és a tejben felfuttatott élesztőt. A kész tésztát 4 részre osztjuk, majd vékony lapokra nyújtjuk. Egy tepsit bőségesen kizsírozunk, majd arra fektetjük az első lap tésztát. Ezt bőséggel megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a vaníliás cukorral összekevert darált dióval (a diót én nem daráltam meg teljesen, szeretem ha van benne darabka dió is), majd a diót meglocsoljuk egy kevés rummal. Majd ráhelyezzük a következő tészta lapot is, amit ugyanígy rétegezünk. Az utolsó tészta lapot ráterítve a tepsiben hagyjuk kelni egy órát, majd jól előmelegített sütőben készre sütjük.
A tetejére a porcukrot, kávét és kakaót összekeverjük, a kihűlt sütire öntjük és elegyengetjük rajta, majd hűtőbe, vagy hűvös kamrába téve megvárjuk míg teljesen megdermed. Forróvízbe mártott késsel szeleteljük. Ez a süti, ha marad belőle, akkor sokáig eláll. Bár ahogy a tendencia mutatja, sok nem marad belőle szerencsére.
Hiszen a mama sütije, mégiscsak a mama sütije :) :)