Hagyományos rakott kelkáposzta
2018. augusztus 13. írta: Ízvilágom

Hagyományos rakott kelkáposzta

rakott_kelkaposzta_1.JPGSzeretem a rakott ételeket, legyen szó bármiről is. Még így, hogy mentesen kell készítenem is. Gyerekként sokszor ettünk rakott karfiolt, kelkáposztát, tésztát, bármit. Egyszerűen elkészíthetőek, finomak, laktatóak. Ezen emlékek felidézése miatt készült a mostani rakott kelkáposztám. És láss csodát, most is egyszerű, gyors, laktató és finom :) 

Adag: 4 fő

Ár: kb. 1500 Ft

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók:

  • 70 dkg kelkáposzta
  • 50 dkg darált hús (nálam sertés - marha fele fele)
  • 15 dkg rizs
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • étolaj
  • só, fekete bors ízlés szerint
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 nagy pohár tejföl (nálam laktózmentes)

Elkészítés:

A káposzta leveleit lefejtjük, a torzsát kivesszük, sós vízben kb. 20 percig főzzük. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd olajon elkezdjük dinsztelni, amikor már kellően barna színe lett, hozzá adjuk a darált húst, fűszerezzük és pirítjuk, főzzük. Akkor van kész, ha elfőtt róla a saját leve. Ezután megszórjuk piros paprikával és lekapcsoljuk alatta a gázt. A rizst  kevés olajon megfuttatjuk, felöntjük 2-szer annyi vízzel,(nekem ez az arány jött be) mint a rizs, és készre főzzük. A riszfőzésre is van mindenkinek egy kitapasztalt módszere. Én felforralom, majd alufóliával betekert fedőt rakok rá, és miután felforrt a víz lekapcsolom a gázt és fedő alatt hagyom megpuhulni. Amikor kész elkezdjük a rétegezést. Egy tepsi aljába kerül egy réteg káposzta, (a káposzta fele ide kerül) erre ráterítjük a hús felét, erre egy kevés tejföl, majd a párolt rizs teljes mennyisége, ezután a maradék hús, erre egy újabb káposzta sor, aztán pedig a megkenjük az egészet tejföllel. Ezután sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Igazán sütni már nem kell, hiszen minden megfőtt benne előzőleg, csak annyi szükséges, hogy épp csak összeérjenek az ízek és a tetején a tejföl megpiruljon.

rakott_kelkaposzta_6.JPGrakott_kelkaposzta_4.JPGrakott_kelkaposzta_5.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr7114178227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása