A nagy nyári melegben igazán egy csepp kedves sincs az ember lányának, hogy a tűzhely mellett álldogáljon és az amúgy sem hideg hőmérsékletet megspékelje egy kis főzőcskével.
Ilyenkor - meg aztán nyáron amúgy sem feltétlen igényli a szervezet a nehezebb ételeket - az egyszerűbb, gyorsabb, könnyebb fogások is tökéletesen megteszik. Mint például ez a ráksaláta.
Finom, gyors, könnyű, egyszerű elkészíteni, és nem mellékesen finom.
Adag: 3-4 fő
Ár: 1800 Ft
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 1 csomag garnéla rák (a friss még kiválóbb)
- 1 fej jégsaláta
- 1 közepes fej lila hagyma
- 1 cső csemege kukorica vagy fél doboz konzerv kukorica
- fél citrom leve
- 1 db nagyobb paradicsom aprítva
- 1 db avokádó
- só, bors, piros paprika, csípős piros paprika, majoranna, kakukkfű, ízlés szerint, koriander
- díszítéshez szezám mag
- 1 ek. olaj
Elkészítés:
A rákocskákat megtisztítjuk, ha konyhakészen vettem én akkor is kicsit átmosom őket, majd megszárogatom egy tiszta konyharuhával. Ezután egy kevés serpenyőbe olajat hevítünk és beledobjuk a rákocskákat, közben fűszerezzük ízlés szerint, és pár perc alatt készre sütjük a rákokat. Miután elkészült gyorsan összedobjuk a salátát. A lilahagymát megpucoljuk, vékony csíkokra vágjuk, egy kis ideig belerakjuk egy csepp ecettel kevert vízbe, hagyjuk állni míg a saláta többi részét előkészítjük majd jól lecsepegtetve a salátához kerül ez is. A jégsalátát csíkozzuk, az avokádót és paradicsomot kockázzuk, a kukoricát levágjuk a csőről, vagy lecsepegtetjük ha konzerv, és jól összevegyítjük. Ezután a rákokat is ráhelyezzük a salátára, megszórjuk szezámmaggal, és az olajjal melyben a rák sült, rálocsoljuk a salátára. Pirítóssal tálaljuk. (nálam értelemszerűen gluténmentes a pirítós)