Ahogy korábban, úgy a mostani főételnél is a hűtőben és kamrában lévő, megmaradt alapanyagok felhasználására törekedtem. S amellett, hogy ezeket felhasználtam, gyorsan, olcsón tudtam elkészíteni egy főételt. Teljesen átlagos alapanyagokból. Hiszen nem kell mindig a különleges, nem kell mindig a bonyolult és drága. Egy kis fűszer és egy csipet kreativitás és máris kész az ebéd. A hozzávalók külön - külön is finomak, együtt sem fogunk csalódni bennük. Ő is a nem szép de finom kategóriába tartozik véleményem szerint, de olykor bizony, egy - egy lustább napon ilyen is kell.
Adag: 2 fő
Ár: 800 Ft
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- Kb. 15 dkg darált hús (ha több az sem baj, nálam ennyi maradt)
- fél zacskó tészta (nálam gluténmentes)
- fél fej brokkoli
- fél piros kaliforniai paprika
- 1 db TV paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagya
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
- csipet ételízesítő
- csipet kakukkfű
- csipet majoranna
- csipet római kömény
- csipet chilli paprika
- 2 evőkanál zsír (nálam most az előző napi sült hús zsírja)
Elkészítés:
Vegyünk egy jó nagy, és lehetőség szerint magasabb falú serpenyőt. Egy evőkanál húszsírt kis lángon felhevítjük, majd a kockára vágott hagymát megdinszteljük rajta. A sült hús zsírja és a zsírban megtapadt apró ínycsiklandó darabkák miatt, a most készített étel is kap egy isteni zamatot, plusz ízt ad az ételnek. Amikor a hagyma már kapott egy kis színt, hozzá adhatjuk a darált húst, a fűszereket, a zúzott fokhagymát.
Egy másik serpenyőben szintén kevés zsíron dinszteljük meg a felkarikázott kaliforniai és TV paprikát és a rózsáira szedett brokkolit. Pici sóval, borssal ízesíthetjük a zöldségeket, és ha a serpenyőt van módunk lefedni, könnyebben megpuhulnak az zöldségek. Nem kell teljesen puhára főzni, én legalább is jobban szeretem, ha csupán tényleg megpárolódnak a zöldségek, de ízlés dolga. Amikor a zöldségek kellőképp megpárolódtak, adjuk hozzá őket a darált húshoz, jól keverjük el és pároljuk őket együtt tovább.
Közben egy másik edényben sós vizet forralunk, egy csepp olajjal, vagy zsírral, és kifőzzük benne a tésztát. A tészta főző vizéből egy - két kanállal merjünk a húsra, és miután leszűrtük a tésztát keverjük a zöldséges húsos egyveleghez azt is.
Egyszerű, mégis a fűszereknek köszönhetően (melyek tényleg opcionálisak) egy ízletes és számunkra bőségesen elég, kiadós főétel született. S tulajdonképp bármilyen egyéb megmaradt zöldséggel elkészíthető (pl. gomba, karfiol, padlizsán, cukkini, stb.), s ha szeretnénk akár sajttal is megszórhatjuk.