Klasszikus gyümölcstorta glutén és laktóz mentesen
2025. március 14. írta: Ízvilágom

Klasszikus gyümölcstorta glutén és laktóz mentesen

img_20250312_175818.jpgNapok óta az jár az eszembe, hogy úgy ennék egy jó kis gyümölcs tortát. De azt a klasszikus, retró, gyerekkorunk gyümölcstortáját. Így hát három nap tépelődés után végül elkészítettem. Így legalább az otthon lévő gyümölcsök is felhasználásra kerültek. 

Gyümölcs tekintetében bármi kerülhet rá, ami éppen szezonális, vagy amit szeretünk. Használható egy felé és vegyes gyümölcs is. 

Azt kell mondjam ez a penny gluténmentes liszt egy csoda. Napok múlva is olyan a tészta, mintha frissen sült volna. A párom meg is kérdezte, hogy rendes lisztből készült-e a süti. Legutóbb a lángost is ezzel a liszttel készítettem, az is zseniális volt, mintha fehér lisztből készült volna. 

Hozzávalók:

A piskótához

  • 4 db tojás
  • 120 g cukor
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 100 g penny gluténmentes liszt
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 500 ml laktózmentes tej
  • 3 ek cukor
  • 2 db mandarin
  • 2 db kiwi
  • 1 db banán
  • 100 g szeder
  • 1 csomag tortazselé

 Elkészítés

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját, a cukrot és vaníliás cukrot egy tálba tesszük és robotgéppel fehéredésig keverjük. 

A krémhez csorgatjuk az olajat. Ha jól elkevertük, akkor a tálba szitáljuk a gluténmentes lisztet, sütőport és a csipet sót. Gyorsan elkeverjük a mixerrel, majd óvatosan a legalacsonyabb fokozaton hozzá keverjük a tojásfehérje habot is. 

Kivajazunk és kilisztezünk egy fodros szélű gyümölcstorta formát, amelynek a közepén mélyedés található, majd beleöntjük a tésztát.

A piskótát 180 fokon, 15-20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, majd amikor már nem ragad a belseje, és szép világos barna a színe kivesszük a sütőből.

Míg sül a piskóta, megfőzzük a pudingot a csomagoláson leírtak szerint, s jól kihűtjük. 

A piskótát hagyjuk 15 percet hűlni a formában, majd kifordítjuk egy sütőrácsra és ott hagyjuk teljesen kihűlni.

A gyümölcsöket meghámozzuk, felszeleteljük, s amikor kihűlt a piskóta is és a puding is, megtöltjük a pudinggal, amire szépen ráhalmozzuk a gyümölcsöket.

A tortazselét a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük, s a gyümölcsök tetejére csorgatjuk a torta belsejétől kifelé haladva.

Hűtőbe téve pár óraig hűtjük majd szeleteljük.img_20250312_175828.jpgimg_20250314_110620.jpgimg_20250314_110628.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr1218816920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása