Mostanában újra rákaptam az otthoni péksütemény készítésre. Ennek sok oka van, többek közt a mentes termékek ára, vagy az, hogy sosem lehet tudni mik az összetevők, vagy épp az is, hogy akárhogy hirdetik, hogy nem, mégis meggyőződésem, hogy tele vannak tartósítószerekkel a bolti termékek. Tisztelet a kivetelnek. Többek közt ezek miatt az érvek miatt is egyre kevésbé vásárolok boltban akár péksüteményt, akár feldolgozott élelmiszert.
S most éppen kiflit készítettem a reggelihez, vacsorához.
Természetesen glutén és laktózmentesen.
Hozzávalók: 4 darabhoz
- 250 g Schar gluténmentes kenyérliszt
- 1 tk útifűmaghéj
- 1 tk só
- 1 púpos ek laktózmentes tejföl (kb 60 g)
- 2 dl laktózmentes tej
- 1.5 dl víz
- 10 g friss élesztő +egy csipet cukor
- Nagy szemű só és /vagy egész köménymag (aki szereti) a tetejére
Elkészítés :
A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba, hozzá adjuk a sót, majd vegyítjük, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval.
Az élesztőt rámorzsoljuk a lisztre, megszórjuk egy csipet cukor, majd a langyosított, kézmeleg folyékony összetevőket (tej, víz, tejföl) ráöntjük s addig dagasztjuk, amíg egységes tésztát nem kapunk. A tésztának lágynak, de formázhatónak kell lennie.
Ezután meleg helyen kb 1 órát kelesztjük. Nekem ez most picivel több, mint egy óra lett. Majd kelesztés után 4 egyenlő részre osztjuk a tésztát. A deszkát, vagy a pultot nagyon vékonyan beolajozzuk, hogy ne ragadjon le majd a tészta. Olajos kézzel gombócokat formázunk az egységekből, s háromszög alakúra nyújtjuk őket. Akkor lesznek szép nagy kiflik, ha a kinyújtott háromszög hosszúsága, kb akkora, mint kétszer a tenyerünk, a szélessége pedig, mint egyszer a tenyerünk. Ha ez megvan, akkor az aljától elkezdjük óvatosan, jó szorosan feltekerni a tésztát a háromszög csúcsa felé. Feltekerés után a kis henger formát mindig magunk fel formázzuk kiflivé, s a tészta csúcsa mindig alulra kerüljön, hogy ne nyíljon szét sütés közben a termék.
Ezután tepsibe helyezzük őket, s kb 30 percig meleg helyen kelesztjük, majd sütés előtt vízzel lespricceljük őket. Ekkor szórjuk rá a sót, aki szereti az a köménymagot. Én most hagytam belőle "meztelen" kifliket is, mert nálunk nem mindenki szereti sem a köménymagot sem a nagy szemű sót. 210 fokos előmelegített, nem légkeveréses sütőbe rakjuk, úgy hogy a sütő aljába teszünk egy edénybe vizet. Süssük a kifliket 15 percig. Majd vegyük le a hőfokot 200 fokra, s kapcsoljunk légkeverést a sütőn, s süssük további 5 percig a kifliket.
Akinek nincs légkeverés a sütőjén ezt a lépést kihagyva, ugyanolyan finom végeredményt kap.
A sütőből kivéve, még forrón spricceljük le a kifliket vízzel, s hagyjuk teljesen kihűlni őket.