Gombás zabfasírt, avagy hamis velő
2022. március 20. írta: Ízvilágom

Gombás zabfasírt, avagy hamis velő

img_20220320_175934.jpgEnnek a feltétnek vagy nevezzük kis fasírtnak az eredete régre nyúlik vissza. Amikor a háború után az étel hiany cikk lett s bevezették a jegyrendszert, a háziasszonyoknak leleményesnek kellett lennie.

Az alap ötlet abból az időből származik. Én csupán a mai kornak és a saját ízlésemnek, s igényemnek megfelelően alakítottam át. 

S hogy miért hamis velő? Mert amikor elkészül az íze tényleg olyan, mint a velőé. 

Vegetáriánussá és gluténmentessé formálva.

Hozzávalók:

  • 8 evőkanál zabpehely (Gluténmentes)
  • 1 tk só 
  • 1 evőkanál fekete bors
  • 2 kisebb tojás
  • 3 marék fagyasztott gomba szelet
  • 1 púpos evőkanál sörélesztő pehely

Elkészítés :

A zabpelyhet engedjük fel lobogó, forró vízzel, annyival amennyi ellepi (kb 1. 5 dl) majd sózzuk, borsozzuk és hagyjuk megduzzadni. Miután a zabpehely megduzzadt hagyjuk picit kihűlni, s csak akkor adjuk hozzá a tojásokat amikor már nem forró a kása, majd adjunk hozzá 3 marék gombát, és a sörélesztő pelyhet, s keverjük el. Ha túl nagyok a tojások és túlságosan folyós lenne a massza, adjunk hozzá még zabpelyhet. Hagyjuk kb 10 percig állni, hogy a zab felszívja a tojást és amikor a massza már hasonlít a normál fasírt állagához, akkor olajba süssük ki. Süthető sütőben is, olajsprayvel lefújva, úgy kevesebb olajat fog felvenni. Én most olajban sütöttem, így gyorsabb volt.

Tökéletes feltét főzelékekhez, salátákhoz, de önmagában is elfogy. Kívül ropogós, belül krémes lesz a végeredmény. Nekem nagyon bejön.

Ma egy kevés grill zöldséggel és kék sajttal tálaltam. img_20220320_173657.jpgimg_20220320_173737.jpgimg_20220320_175916.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izvilagom.blog.hu/api/trackback/id/tr2317785212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása