Egy jó húsleves sosem rossz ugyebár.
Pláne egy borongós téli napon. Vagy egy másnapon. Vagy egy szimpla hétvégi ebédként.
Most egy lassan készülő, több órán át rotyogó ízes levest készítettem.
Hozzávalók: (2-3 főre)
- 1 db közepes méretű velős csont
- 300 g sertés oldalas
- 200 g marhapofa
- 1 kk sertészsír
- 1 közepes burgonya
- pici vagy egy nagyobb vöröshagyma
- pár gerezd fokhagyma (ízlés szerint – én szeretem ezért most duci gerezdet raktam a levesbe)
- kicsi karalábé
- kicsi zeller gumó
- fehérrépa
- nagyobb vagy 4-5 kisebb sárgarépa
- fél fej kelkáposzta (ha kicsi a káposzta mehet a fele, ha nagyobb, akkor bátran vágjunk le, egy cikket belőle s azt rakjuk a levesbe
- 1 ujjnyi gyömbér
- 1 piros hegyes paprika
- egy maréknyi fagyasztott zöldborsó
- 2-3 db babérlevél
- só
- fekete bors (őrölt is és szemes is)
- 1 csomag zöldségzöld
- 1 fél csomag zellerzöld
- 1,5 – 2 liter víz
Elkészítés:
A húsokat kevés zsíron körbe pirítjuk (tényleg kevésen, mert a velős csont is enged ki magából zsírt), majd a húsokat felöntjük, annyi vízzel amennyi ellepi (1,5-2 liter) és a legalacsonyabb lángon elkezdjük főzni. Egy teatojásba rakjuk a szemes borsot, amit a húsok mellé helyezünk. Sózzuk, adjuk hozzá a babérlevelet, majd nagyjából egy óra után szedjük le róla az esetlegesen keletkezett habot. Ekkor adjuk hozzá a zellert, karalábét, gyömbért, répát, fehérrépát, hagymát, fokhagymát, hegyes paprikát és ugyancsak a legalacsonyabb lángon főzve újabb órán át főzzük. Ekkor kerüljön bele a burgonya a kelkáposzta a zöldborsó és a zöldségzöld, zellerzöld. S további 30-40 percig főzzük. Forrón cérnametélttel tálaljuk. Főzés közben ízlés szerint sózhatjuk, ha úgy ítéljük meg, hogy szükséges.