Az utóbbi időben kicsit eltűntem, de szépen lassan újra visszatérek az életbe. S imigyen, újra érkeznek a receptek, a finomságok. :)
Korábban is voltak már rendeléseim, felkéréseim ilyen olyan sütésekre, most az élet ismét az utamba sodort egy – két ilyen igényt. Például ezt a burgonyás pogácsát.
S most amolyan próbasütésképp most megcsináltam mentes változatban is. Vajpuha lett és nagyon finom :)
Hozzávalók:
- 500 g Nutrie Free Per pane gluténmentes liszt
- 400 g főtt krumpli (már pucolt állapotban)
- 100 g margarin (laktózmentes)
- 100 g sertészsír
- 25 g élesztő + kevés cukor + 1 dl laktózmentes tej
- 25 g só
- 2 tojás sárgája
- 1 egész tojás a kenéshez
Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, sós vízben megfőzzük, majd krumplinyomóval összetörjük, és hagyjuk kihűlni. Addig a lisztet átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az egész tojás kivételével a többi alapanyagot. Majd robotgép dagasztó karja segítségével összeállítjuk a tésztát. A tészta egy viszonylag lágy tészta lesz, amit frissen tartó fóliába csomagolva – nem túl szorosan - hűtőbe rakjuk egy órára. Majd lisztezett deszkán kb. 1-2 cm vastagságúra nyújtjuk, s egy irányba bevagdossuk a tetejét, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük felvert tojással s a tepsiben hagyjuk még kelni egy fél órán át. Reszelhetünk a tetejükre sajtot is. Én most pár darabra szórtam egy keveset. A pogi mérete mindenkinél egyéni, ki melyiket kedveli jobban. Én ezt most közepes méretű szaggatóval vágtam ki. Zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük, előmelegített sütőben, kb. 180 fokon húsz percig, fél óráig sütjük alsó felső sütéssel.